Вкусната храна е неотменна част от хубавите екскурзии. Неписано правило е, че когато човек се върне от пътешествие двете неща, за които говори и го разпитват са забележителностите, а на второ място храната. Естествено, има и хора, за които вкусните гозби са на първо място.  Какво обаче може да похапнем извън Пловдив, когато сме на път или искаме да съчетаем добро хапване с хубава еднодневна екскурзия.

Всяка местност или забележителност е популярна и със специфична местна храна, която привлича туристите по местните ресторантчета. Какво да ядем край Бачково, на път за родопските забележителност, Калофер, Пещера  и и другите най-предпочитани дестинации  от пловдивчани, за да не консумираме само класическата скара по непознатите крайпътни заведения. 

Тъй като стана дума за скара, безспорно двете места, които са известни със своето барбекю  са край Бачково и заведенията към Кръстова гора.

Докато ресторантите край брега на реката до Бачковския манастир предлагат прочутите кебапчета и кюфтета, в ханчетата до Кръстова гора са известни със своите домашни наденици и суджуци. Отидете ли там препоръчваме ви да опитате именно от тях. Друг специалитет, който се предлага в тези райони са станимъшките сармички, които се добре познати във всички краища на страната.

Колкото повече изкачваме Родопите, толкова повече стават и местните специалитети, които цяла България обича.  Край пътя около Наречен има редица заведения, които предлагат страхотни родопски мекици  и няколко вида зрял боб – на супа или яхния,  които със сигурност не са за пропускане.

За качамака, родопския клин и пататника едва ли има какво да се каже, което вече не се знае. Трите класическия ястия могат да се опитат във всеки един ресторант из Родопите. Това, което препоръчваме е те да се консумират в малките механички и семейни ресторанти, където всичко е домашно, а вкусът често е неповторим.

Ако отиват към Ягодинската пещера или Дяволското гърло, задължително се отбийте през Триград. Оттам ще може да си купите истински мурсласки чай, а освен изброените родопски ястия, почти сигурно ще може да се насладите и на чеверме, което местните приготвят всеки уикенд. 

В западна посока от града към Пещера и Цигов чарк може да хапнем на редица места в пловдивските села. Често по таваните на заведенията са окачени сушени меса, а най- прочутото мезе е врат „Тракия”. Гозбите с чушки също са любими на хората в селата Йоаким Груево, Ново село, Куртово Конаре и близките заведения.  

В самата Пещера има няколко места, на които винаги се вият опашки за сиропирани сладкиши, а най-популярният десерт е татлията.  

Друг десерт, който би изненадалмнозина,  е сладоледът в Калояново. На няколко места по главния път в града предлагат домашен сладолед, който е истинско удоволствие за небцето. Въпреки че витрината е невзрачна, вкусът на студения десерт ще ви върне във вашето детство.

Калофер, Сопот и Карлово са друга предпочитана дестинация в последните години.  Край пътя в посока подбалканските градове има няколко заведения предлагащи балканска пъстърва, която заслужава да се опита. Преди отбивката за Калофер пък има няколко семейни ресторантчета, които предлагат традиционни български гозби изцяло направени с домашни продукти.

На изток от Пловдив има няколко известни местности с традиционни продукти. Около Раковски и Брезово може да се насладим на изключително популярния гъши дроб, който е обожаван в изисканите ресторанти по цял свят. Там от години местните гледат гъски, а в заведенията предлагат различни гъши специалитети.

Надали има българин, който да не е чувал за първомайската лютеница. Няма заведение или будка за бързо хранене в Първомай, в която да не предлагат от прочутия местен деликатес.