Фрагмент от почетна статуя на виден филипополски гражданин откри археологът Мая Мартинова-Кютова по време на разкопките в Одеона през юли. От запазената част от надпис на старогръцки върху каменната находка стана ясно, че на него му е дадена така наречената проедрия -  правото и привилегията да стои на първия ред в театъра. Това са почетните места за най-заслужилите административни и политически люде в древния град, съобщава "PlovdivTime.bg

Запазено е и едно име, което досега не сме го срещали в други надписи – Созипатър. Има два варианта -  този Созипатър или да е почетеният със статуята, или е бащата на почетения, т.е. „Созипатър, баща на…”. Въпросът е, че имаме едно име, което за първи път се среща във Филипопол, разказа Мая Мартинова-Кютова. Надписът е разчетен от един от най-авторитетните български епиграфи Николай Шаранков.

Екипът на Мая Мартинова-Кютова, заедно със студентите стажанти от Пловдивския университет със специалности „История” и „Археология” с ръководител д-р Божидар Драганов, работиха в един непроучен по време на разкопките през 2012 г. сектор.

Става дума за улицата, която минава източно от Форумния комплекс, тъй наречената Cardo Maximus. Разкриването бе с идеята да бъде осъществена съвсем естествено връзката с Епископската базилика.

В зоната специалистите проучиха римската уличната настилка, а върху нея с изненада откриха много големи отломъци от фасадни стени.  Става дума за остатъци от сгради, запазени и до Средновековието.

Мая Мартинова-Кютова и колегата й Здравка Коркутова бяха в основата и на друго изумително откритие – античен гроб, в който бяха положени двама възрастни и едно дете, а изненадата за археолозите бяха две коруби на костенурки – малка и голяма. Находката бе разкрита в двора на Медицинския университет.  Откриха се и монети, поставени като  Харонов обол. С поставените  от близките  в гроба монети се плаща на лодкаря Харон, който прекарва мъртвите в подземното царство на Хадес. 

Монетите са сечени в монетарниците на Траянопол и Филипопол и датират от времето на императорите  Каракала   (198-217) и Елагабал (218-222). Откритите монети ни дават възможност да прецизираме  датировката в III в., дори след първата четвърт, когато са отпечатани монетите.  От гробните дарове открихме само фрагмент от костена игла за коса, фрагментиран стъклен съд  и едно бронзово мънисто от огърлица.

Мартинова и Коркутова работиха и на един от най-неврологичните обекти – ул. „Отец Паисий“. По време на ремонтите и там земята изненада с открития – наред с древни градежи археолозите откриха 2 кг монети.

Мая Мартинова-Кютова ще радва любителите на древната история и занапред, защото работи на разкопките в зоната на пл. „Централен“, както и на Източната порта.

Очаква се разкопки да има и в двора на Медицинския университет, където беше открито древното погребение.

Откритията на Мая Мартинова-Кютова и Здравка Коркутова в двора на Медицинсския университет

Разкопките на ул. "Отец Паисий"