Проектът за разширяване на пътя Пловдив – Асеновград е одобрен от  Оперативна програма "Региони в растеж" , , съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Отсечката  е  дължина 10.3 километра и е сред най-натоварените в региона. Пътят Пловдив - Асеновград е един от участъците с най- висока концентрация на пътно- транспортни случаи, голяма част от тях са с фатален край. 

Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ за одобрения проект възлиза на 24.8 млн. лв. Проектът предвижда изграждане на второ платно за движение и рехабилитацията на съществуващото дясно платно на отсечката.

Целта е да се подобрят технико-експлоатационните характеристики на пътната отсечка, повишаване на мобилността на населението, увеличаване на инвестициите в региона, подобряване на състоянието на околната среда чрез намаляване на отделянето на вредни емисии на парникови газове, както и стимулиране развитието на туризма, се казва в съобщението.

Участъкът не само свърза Пловдив с община Асеновград, но е и основно направление за пътуващите към областите Кърджали, Смолян и Хасково. Трасето се явява основна пътна връзка и на туристите с курорта Пампорово и други туристически дестинации в Родопите.

TrafficNews.bg