Полицейски автомобили на секторите "Пътна полиция" и "Специализирани полицейски сили", както и на "Жандармерия" окупираха южната дъга на околовръстното на Пловдив. Мащабното полицейско присъствие втрещи десетки пловдивчани, които побързаха да сигнализират на медиите и да потърсят информация каква е причината или по-скоро инцидентът, събрал толкова униформени на едно място. 

Акция или тежко произшествие бяха трактовките, с които се изчерпваха догадките на пловдивчани, но причината се оказа доста по-различна.

Униформените се събраха на курбан в двора на храм "Покров на Пресвета Богородица", за да извършват древния ритуал за пренасяне в жертва на тленното, с оглед поверието, че така лошото ще бъде прогонено, а хубавото опазено.

Мотивите за курбана са многобройните смъртоносни произшествия по пътищата в Пловдив и областта, които белязаха 2018 година. 

През изминалата седмица черна серия погуби вече 8 живота в Пловдивско. Данните бяха коментирани така:

"Надяваме се да сложим край на тази черна статистика, ще използваме целият ресурс на "Пътна полиция", за да противодействаме. Въвели сме мерки - увеличаваме патрулите, акциите и техниката за борба срещу нарушаването на Закона за движение по пътищата", посочи директорът на КАТ-Пловдив  гл. инспектор Димитър Димитров, който беше своеобразен домакин на курбана край Пловдив. 

Припомняме, че само преди дни на пресконференция в София, гл. инспектор Димитър Мичев от ГДНП обобщи, че през първите 6 месеца на годината ПТП-тата са 3199, в които живота си са загубили 258, а 4111 са ранени. Изнесените данни сочат, че най-много жертви има на територията на ОДМВР-Пловдив, СДВР и ОДМВР-Бургас. Значително увеличение на загиналите са регистрирани в ОДМВР-Хасково, Пловдив, Варна, СДВР, Враца, Видин, Добрич и Перник.

За 2017 година само София води Пловдив по броя смъртност на пътя. 599 катастрофи, 19 загинали, 716 ранени. 

"Надеждата ни е за намаляване на пътния травматизъм, но това не зависи само от нас. Целият ресурс на полицията е на улицата, нужно е обаче и гражданско самосъзнание", посочи зам.-шефът на ОД на МВР - Пловдив Димитър Събчев, който беше част от гостите на курбана. Той апелира всички граждани да взимат трезва преценка в какво състояние се качват зад волана, както и съобразени и обмислени решения по време на движението си. 

По време на ритуала поп освети присъстващите с китка здравец и светена вода, като своеобразно пожелание да бъдат закриляни, а в ролята си на служителите на реда все по-рядко да бъдат повиквани за възникнали катастрофи.