Твърдението на  Александър Държиков, че делата за земята пред кино „Космос” са приключили, не е верно, казаха наследниците на бившия кмет на район „Централен” Александър Дяков, съобщава PlovdivTime.bg .

Вчера заместник-кметът на Община Пловдив съобщи по време на общественото обсъждане за бъдещето на емблематичната сграда на ул. „Гладстон”, че  преди дни общината е спечелила делото за отчуждаването на имота на площадното пространство и започват отчуждителни процедури.

Наследниците, на които преди време бяха реституирани над  300 квадратни метра земя пред кино „Космос”, водят две дела срещу общината, с които обжалват цялата регулация на ул. „Гладстон” до бул. „Руски”.  От документите, които те предоставиха на PlovdivTime, става ясно, че съдебната развръзка тепърва предстои, защото на 4 декември от 9 часа е насрочено делото по двата казуса във Върховния административен съд.

Общината се опитва да промени предназначението на мястото и от улица да стане площадно пространство и на това основание да започне отчуждаването. Обжалваме целия план  на ул. „Гладстон" до бул.  „Руски”. Става дума за северната улична регулационна линия и част от южната улична регулационна линия, на която според исканата от общината промяна в Подробния устройствен план, се намаляват габаритите на улицата. Наследниците на площадното пространство твърдят, че с подобен акт ще бъде нарушена Наредба №2 от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, коментираха наследниците.

Те са загубили  делата на първа инстанция в Административен съд-Пловдив и в момента обжалват във ВАС, категорични са,  че няма как от общината да започнат каквито и да е процедури преди ВАС да се произнесе, а това вероятно ще се случи през януари или февруари 2019 г.

Делата за площадното пространство пред кино „Космос” се водят от 3 години от името на осемте наследници на Александър Дяков.

Ето и документите, предоставени от наследниците: