Да катастрофираш пил, да създадеш реална опасност за живота на десетки, да нарушиш общинско имущество, да си без документи и пак да опитваш да се отървеш от глоба 220 лева, че и да ти я отменят - всичко това са факти от житейската биография на един пловдивчанин. 

Инцидентът се случва на 14 октомври 2018, в ранните часове на деня на ул. "Димитър Талев". Мъжът подкарал джипа си мерцедес след като употребил алкохол. Чашките му дали мотивация да натисне педала, вследствие на което не успява да вземе завой и се качва върху кръгово кръстовище, блъскайки се в два броя пътни знака, след което се удря в разделителна ограда вдясно на платното.

Пробата му с дрегер чука 1.6 промила, отделно мъжът не представя шофьорска книжка, нито регистрационен талон на колата. Тъй като извършеното от него е инкриминирано в Наказателния кодекс, срещу него се води дело, в което той сключва споразумение за условна присъда под законовия размер - 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок и 100 лева глоба. 

Пловдив без джигити, ако копира Женева СНИМКИТова е начинът да се справим с безразсъдните водачи

Парадоксално, административните глоби обаче са в размер на 220 лева - 200 за несъобразена скорост и по 10 за липсващите два документа. Пловдивчанинът обаче наема адвокат, който да оспори санкцията от КАТ, позовавайки се на принципа "non bis in idem" - или никой не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо.

Така глобите му, освен тази за липса на регистрационен талон на джипа, падат. Финансовите санкции, които ще понесе са 110 лева, което изглежда в абсолютно противоречие с наказанията на водачи, превишили скорост или употребили алкохол в по-малко количество, без да произведат катастрофа.

Така, според Закона за движение по пътищата 500 лева е глобата за хващане с промили над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително, а 1000 лева при граници 0,8 до 1,2. 

Глобите за скорост също да далеч по съществени по размер. В населено място - за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв, за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв, за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв, за превишаване от 31 до 40 km/h - с глоба 400 лв, за превишаване над 40 km/h - с глоба 600 лв, за превишаване над 50 km/h - с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

Е, ясно не може да се разчита на съотношение между нарушение и наказание, но колизиите между глобите определено създават чувство за несправедливост. 

Снимката е илюстративна!