Петиция срещу организаториторите на кучешки боеве, арестувани в Пловдив, започна в интернет. "Настояваме съдът да приложи цялата тежест на закона върху организаторите на кучешки боеве в Пловдив. Да ги задължи да поемат лечението и издръжката на пострадалите животни, а също и да им наложи да платят обезщетение, което да позволи животните да бъдат издържани в приют до тяхното осиновяване" е текста на петицията, която само за 3 дни е събрала близо 1500 подписа. 

50 питбули бяха спасени при акция на Криминална полиция, при разкриването на арена за кучешки боеве на ул. "Георги Бенев" в Пловдив. Ченгетата реагирали на сигнал, след като в квартала са открити няколко изхвърлени полумъртви стари питбула. В бивша фабрика за хотелско оборудване те се натъкнали на истинска ферма за кучета-бойци. Открити са около 25 кутрета - развъждани и обучавани да се бият, както и възрастни питбули, завързани на дебели метални вериги в двора до сградата. 

Преди броени дни собственикът на бойните питбули поиска животните да му бъдат върнати, научи TrafficNews.bg. Бившият полицай Иван Иванов, който е обвиняем, заедно със сина си,  за отглеждане на животни за провеждане на боеве , твърди, че в приюта не могат да се грижат за кучетата му. В началото на месец ноември 2016 г. е назначена ветеринарно-медицинска експертиза, чиято цел е да установи травматичните увреждания на 50 кучета, причината и начина на тяхното получаване.

Към настоящия момент животните са настанени в Приют за кучета към Общинско предприятие “Зооветеринарен комплекс” в  Пловдив. На 4 ноември 2016 г. наблюдаващият прокурор Елена Богданова лично извърши проверка в приюта с цел установяване на условията, при които пребивават животните. На място е констатирано, че са създадени допълнителни приспособления с оглед специфичното поведение на кучетата, както и с оглед на тяхната възраст. По повод на направено искане за връщане на част от иззетите животни Районна прокуратура-Пловдив е постановила отказ, който подлежи на обжалване пред Районен съд-Пловдив. Към настоящия момент не са налице основания за  разпореждане с кучетата, защото се осъществяват активни-процесуално следствени действия с тяхно участие. Отнемането на животните в полза на държавата може да стане само и единствено след постановяване на окончателен осъдителен съдебен акт от съответния компетентен съд.

Може да се включите в петицията ТУК

TrafficNews.bg