Шумни сватби, които огласят цяло Столипиново, десетки роднини, дошли от чужбина за сюнет на най-малкия член на родата, рождени дни, тържества… Всичко това е ежедневие в бившата детска градина на улица „Елба“ 10. Бившата забавчка е с площ от 5400 кв.м, а вътре има сватбени салони, паркинги и огромни пространство за забавления.

Дотук нищо нередно. Но оказва се, че е енигма кой стопанисва дадения обект и носи отговорност за всичко, случващо се вътре. Нещо повече не е ясно кой прибира парите от големите тържества.

Преди години огромната общинска площ бе узурпирана от ДПС активиста Джамисет Джафер. Той е един от тарторите на Столипиново, като преди да влезе в политиката, бе сред старейшините на Джамийското настоятелство.  След това той влезе и в Общинския съвет, където изкара цял мандат като бащица на града. В светлината на прожекторите Джафер влезе, след като се превърна в един от най-яростните биячи на атентатора на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

Точно до детската градина, Джафер бе построил и огромен палат, разбира се,  който бе незаконен. Все пак, докато бе общински съветник, той успя да узакони имението си, а градските власти направиха всичко възможно той да вземе и детската градина, в която бе инвестирал значителни средства.   Бе създадено НПО-то „Толеранс“, на което Джафер бе председател. 

Амбициозните проекти на фондация „Пловдив 2019“ целяха там да се създаде „културен хъб“, който да приема събития по време на Европейска столица на културата.  Основен мотор на културните събития в гетото трябваше да е именно фондация „Толеранс“.

Не след дълго ДПС активистът спря да плаща наем на Община Пловдив, въпреки нищожната сума на обекта от 50 ст/кв.м.  С натрупаните 60 000 лева дългове, градската администрация приключи договорните си отношения с „Толеранс“ и изрази готовност да си търси парите по съдебен път. Всичко това се случи през 2016 година.

Тогава кметът Иван Тотев заяви, че общинският терен ще бъде даден на фондация „Пловдив 2019“, която да организира мероприятия в гетото. Причината бе, че според апликационната форма 1/12 от събитията през 2019-а трябваше да се състоят в Столипиново.

Взеха скандален имот в Столипиново от бияча на Октай Енимехмедов, дължал 60 бона СНИМКИГетото остава без обредния си дом, който бе известен като „културния хъб” на Джамисет Джафер

Какво се случи оттогава?

Фондацията така и не взе терена, който бе предоставен за стопанисване на район „Източен“. Кметът на района Николай Чунчуков заяви, че не знае в сградата да се извършват каквито и да е дейности, а районната администрация няма договори за наем, с който да е. По същия начин отговори и зам.-кметът Димитър Кацарски.

Въпреки това две години тържествата там не спират.  В YouTube е пълно със сватби в бившата детска градина, а за никого не е тайна, че там кипят неспирни празненства. Наш източник в Столипиново разказа, че вече на място функционира и паркинг, на който местните си оставят колите за по 30 лева на месец.

Наемът на помещенията за сватби и тържества пък върви между 1500 и 2000 лева в силния сезон от май до септември.  Всички в квартала знаят, че зад ритуалния дом стои Джамисет Джафер. Той обаче отрича да го стопанисва, поне сега…

През месец юни тази година, той даде интервю за вестник „24“ часа, в което твърди съвсем друго. Ето и част от материала на националния ежедневник:

Пикът на сватбите и сюнетите тепърва предстои. Юли, август и септември ще е фул”, твърди бившият общински съветник Джамисет Джафер. Той също държи салон за тържества. Преустроил е бившата детска градина на ул. “Елба”. Наел я за 10 г. от общината и в момента прави ремонт. Твърди, че преди сградата била свърталище на наркомани. “Хората свикнаха да се събират на обособените места, за да не пречат на останалите”, казва Джафер, шеф на фондация “Толеранс”.

TrafficNews.bg  също се свърза с Джафер, но след като вече бяхме пуснали запитване в Община Пловдив кой стопанисва обекта.  ДПС кадърът заяви, че „от много време не се занимава с това място“, след което благодари за въпроса и затвори телефона.

Тук патешкият тест е достатъчен да се направи логическо съждение, че „ако нещо изглежда като патица, плува като патица и квака като патица, то най-вероятно е именно патица“.

Повече от ясно бе и в самото начало, че „културният хъб“ в Столипиново е обречен на провал. Очевидно не проработиха и опитите най-посещаваното място в гетото да бъде узаконено. Защо обаче Общината продължава да се затваря очите пред очевидно закононарушение?  Отговорът вероятно може да се търси в старата пловдивска максима, че изборите под тепетата се печелят след 18.00 часа в Столипиново.

Част от тържествата снимани тази година на улица "Елба 10".

Побоят над Октай Енимехмедов

Бившата детска градина