Бившата детска градина в Столипиново на улица „Елба”, която е известна като „културен хъб” в останалата част на града, а в гетото като „сватбения дом” вече няма да се държи от Джамисет Джафер. Бившият общински съветник от ДПС от години стопанисва постройката,  а от „Пловдив 2019” включиха сградата в апликационната форма на града за Европейска столица на културата.  

В програмата бе записано, че  „културният хъб в Столипиново ще има междуобщностен център с пространства за изложби и артистични изяви. Идеята е  1/12 от събитията през 2019 година  да се състоят в Столипиново.

Оказа се обаче,че Джамисет, след като излезе от властта е спрял да плаща и наем за помещението. Задълженията му вече са над 60 000 лева и поради тази причина от градските власти ще си вземат постройката. По думите на Амелия Гешева концепцията за бившата забавачка ще се и остане същата.

Джафер, който е един от биячите на Октай Енимехмедов по време на злополучната конференция на ДПС, обаче си въртеше кръчма в Столипиново през годините.  На входа бе спуснат червен плащ,  бяха сложени огромни панорамни прозорци, а малка оградка старателно бе налепена с камък, а вътре имаше множество маси. Видът на бившата детска градина прилича много повече на класически ресторант, в който има здрави джабмурета, отколкото на пространства за артистични изяви.

От години Джамисет Джафер бе окупирал бившата детска градина на улица „Елба”. До нея той си построи и чуден палат, който успя да узакони през миналия мандат.

След няколко неуспешни опита в местния парламент Джафер успя да узакони и бившата забавачка, разположена на 5400 кв. м. Върху огромната площ съветникът от ДПС сложи ръка през новоизлюпената си фондация „Толеранс” срещу скромната цена от 50 стотинки на квадрат. В мотивите на решението на общинарите бе залегнало твърдението, че с изграждането на междуобщностния център ще се помогне за интеграцията на малцинствата.

Сега обаче „Пловдив 2019” ще се грижи за обекта, а по думите на кмета Иван Тотев и други фондации ще се включат в разработването на проекта.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg