Община Пловдив няма да покрие задълженията от близо 3 милиона лева на МБАЛ „Св. Мина”. По думите на зам.-кмета Розалин Петков тази година в бившата Първа градска са изчистени над 1 милион лева към кредитори, най-вече доставчици на лекарства.

Оттам нататък управителят на търговското дружество трябва сам да направи оздравителен план.

Кметът Иван Тотев заяви, че сагата с бившата Първа градска започва да заприличва на тази с Белодробна болница. В случая всеки месец лечебното заведение трупа нови дългове в размер на 90 000 лева. Тотев заяви, че на следваща сесия на Общинския съвет трябва да се повдигне въпроса за бъдещето на болницата.  Един от вариантите е сливането й с последната друга общинска болница МБАЛ „Св. Панталеймон”.

Управителят на лечебното заведение д-р Галина Карауланова заяви на последната сесия на местният парламент, че задължения дружеството са над 3 млн. лева, като има над 90 кредитори и 44 заведени дела срещу дружеството.

Когато тя поела поста през февруари, общите задължения на МБАЛ  „Свети Мина” се оценявали на около милион и половина, реалното състояние обаче се оказало много по-различно. На практика дълговете са повече от всички материални активи на лечебното заведение. Въпреки финансовия колапс лекарите продължават да изпълняват стриктно своя дълг, а много от тях през последните 4 месеца не са получавали пълната си заплата. Много от тях дори изкарали средства от собствения си джоб, за да може да се направят спешни ремонти в различните отделения. Според д-р Карауланова лечебното заведение може да се самоиздържа, но за целта трябва да се покрият всички дългове, които са трупани през годините, както и да се направи ДКЦ в рамките на болницата.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg