Археолози откриха античен гроб и скелет от преди 2000 години в центъра на Пловдив, научи TrafficNews.bg Това се е случило по време на изкопни дейности за топлофикация на улица „Любен Каравелов” в района на Медицински университет.

Според археолога Росица Миткова Пловдив е един от най-старите и най-древни градове в Европа. През последната четвърт на седмото хилядолетие преди Христа днешните български земи са част от най-древната земеделска общност. Най-старите селища на това население са възникнали на границата между планината и равнината. Това са Мулдава, Куклен, Патриарх Евтимово, Ясно поле, Хисаря, Белозем, Пастуша, в Пазарджишко – Капитан Димитриево и Ракитово. Те обикновено възникват там, където има топли минерални извори или хубава прясна вода, има суровинна база, близо е гората и може да се засява полето. Това са най-ранните земеделци.

Преди това имаме друго население – още от палеолита и мезолита, но те са ловци и събирачи. А вече отседналите земеделци са свързани с неолита, новокаменната епоха, каменно-медната и след това бронзовата епоха. Епохите са историческите периоди, в които преобладават основните технологии и дават наименованието на цели отрязъци от време. Знае се, че Тракийската низина със сантиметър всяка година потъва надолу, а ние засега сигурни сведения имаме за края на 6-о хилядолетие преди Христа. Всъщност Пловдив със сигурност е на 8000 години. По метода въглерод 14 от останките, които са дадени с тези материали, са от 5180 година преди Христа, което е краят на 6-ото хилядолетие и като прибавим още 2000 години след Христа, стават 8000 години. 

Според археоложката от древни времена животът на хората в Пловдив е бил свързан с реката, хълмовете и плодородната ни земя.

„Искам още веднъж да подчертая, че началото на Пловдив трябва да се търси в равнината, а не на Небет тепе. Останките на Небет тепе са с хилядолетие по-късни от тези в равнината. Имаме материали на Небет тепе от каменно-медната епоха, а тези от равнината са с цяло хилядолетие по-ранни.

Това са Яса тепе при Белащенска река и Яса тепе край Брезовско шосе. Яса тепе означава плоска могила. Това са селища, които са в чертите на днешния град, едното е изцяло проучено от Петър Детев през 50-те до началото на 80-те години. Но това при Брезовско шосе е проучвано сондажно.

По това време миналата година ние правихме спасителни археологически проучвания на „Брезовско шосе” №165, което е частен имот. Той се намира в периферията на могилата. В този участък има останки от новокаменната епоха, каменно-медната, бронзовата и желязната епоха. Имаме идея да направим изложба с материали от праисторическия Пловдив, тя е в процес на реализиране, с експонати от по-стари и от последни проучвания”, казва Росица Миткова.

От 40-те години насам планови археологически праисторически проучвания в чертите на града почти не са правени.