Народна певица, двама митнически шефове, бивша съпруга и топ бизнесмен застанаха на свидетелската банка в залата, в която вече втори ден тече процеса срещу обвиняемите Божидар Атанасов и Иван Карабелов. Двамата са обвинени в поръчковото убийство на митничаря Георги Дребчев. Той бе разстрелян пред блока, в който живеел през 1999 година.

Свидетелите нарисуваха доста противоречив портрет на мъртвия митничар – според някои той бил „кротък, добър и щедър човек“, а според други „амбициозен, рязък и конфликтен“. По делото бе призована народната певица Мария Гълъбова, на която Дребчев спонсорирал албума. „Не пестеше средства, веселеше се с приятели. Канил ни е на много празници“ разказа певицата и потвърди, че Дребчев е имал сериозни намерения да гради кариера и се хвалел , че ще стане шеф на митницата. Строителят Иван Иванов и бившият началник на гарата в Съединение също потвърдиха, че са чували, че митничаря гледа към поста на тогавашния директор на митницата Димитър Толев, на когото е бил шофьор. Той самият също даде показания, но те бяха от сорта „Не знам, не чух, не видях“. Толев описа Дребчев като съвестен служител, с който никога не е имал конфликти и разказа професионалната му биография. Посрещна с насмешка въпроса дали е знаел, че шофьорът му има амбиции да заеме мястото му. „Вие сериозно ли? Как може един шофьор да иска мястото на директора. То си има процедура“, обърна се Толев към съдията. След това допълни , че Дребчев е имал „твърде ограничени познания върху митническото законодателство“.

Колежката му Поля Папазова, която е била пряк началник и близка приятелка на разстреляния митничар, обаче очевидно не споделя неговите твърдения. „Дребчев беше изключително амбициозен и искаше да расте в кариерата. Беше добър служител, познаваше материята , с която работеше“  заяви Папазова. Тя потвърди, че Георги  е имал конфликт с Толев, който не го подкрепил в кариерното му развитие, а искал да остане само шофьор.  Бившата митническа шефка каза, че Дребчев е споделял , че има много информация за Толев.

В залата бе изнесен и друг неизвестен досега факт –  преживе митничарят имал конфликти с представители на фирма „Готмар“ във връзка с голям износ на олио. „Аз самата съм имала конфликти с шефа на фирмата Георги Тучев, тъй  като имаха закъснения с камионите и оказваха натиск върху служителите“ спомни си Папазова. Дребчев също се скарал с представители на фирмата, след като един ден те вдигнали скандал да поискали бърз физически контрол на камионите, които трябвало да пътуват до Албания.

Съдружникът на Георги Тучев- Стоян Узунов се появи в залата с цели двама адвокати за консултанти- Донков и Харалампиев.  Прокурорът по делото Георги Пенев  не спести учудването си в тази връзка. Узунов, който е женен за сестрата на Тучев, призна , че е дал два заема на един от обвиняемите по делото – Иван Карабелов. Единият от тях е в размер на 200 хиляди евро и с него Карабелов смятал да отвори автосалон на Карловско шосе. Самият бос бил против, тъй като нямало обезпечение на сумата. Очевидно се е оказал прав тъй като Карабелов не върнал парите. Показанията му бяха посрещнати с очевиден присмех от страна на близките на митничаря Дребчев, които очевидно не повярваха на твърденията му, че той самият е гарантирал заема. „Кой си ти, бе?!“ се чу от залата.

Самият Тучев напусна страната месец след арестите на Божидар Атанасов и Иван Карабелов през 2014 година и от тогава не се е връщал в България. Твърди се, че управлява фирмата дистанционно.  Преди няколко месеца бе  сменен и финансовия директор на „Готмар“ и „Нова трейд“ Мина Николова.  Той не е призован сред свидетелите по делото, тъй като не е разпитван и по време на следствието, тъй като не е открит на адреса, където е регистриран. По желание на обвинението или някой от адвокатите може да бъде призован в залата.

Бившата му съпруга Росица заяви , че няма представа къде е, защото са разведени от 1992 година.

По делото бе призован и собственикът на фирмата за велосипеди „Макском“ Максим Митков. В залата бе изразено съмнение, че бизнесменът е „над тези неща“, но в последствие се оказа, че не се е явил, тъй като тази нощ жилището му е било разбито и крадците изчезнали с личните му документи. 

Никой от свидетелите не съобщи за конфликт между жертвата и нарочения за поръчител на убийството бивш кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който вече е покойник. 

 

Делото ще продължи на 17 февруари с разпит на останалите свидетели. 

TNS.bg