Почина най-тежката пловдивчанка - поетесата Еми Никитова. 48-годишната жена, която тежеше 240  килограма, е издъхнала от инфаркт в дома си, който не е напускала от години. 

Преди няколко месеца TrafficNews.bg направи репортаж за пловдивчанката, която живееше окована в леглото си, в пълна самота. Всички в семейството й са починали –  когато е на 12 години умира майка й, а на 20 - убиват брат й.

Никитова е работила като шивачка през целия си живот. След всеки преживян стрес, нова болест се отключвала в организма й и така започнала да пълнее. 

Тя е преживяла два микроинфаркта има тежка застойна сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване и диабет и елефантиаза /слонска болест /. Заради липсата на средства, здрасловното й състояние се влошаваше с всеки изминал ден.

„Мечтая да отида и да си изхвърля боклука сама, искам да ходя и да гледам зелено”, каза тогава  Емилия Никитова  пред TrafficNews.bg.

За съжаление тя така и не успя да реализира мечтата си. Тежката съдба и преждевременния край на жената показват огромните "черни дупки" в здравната ни система, така и липсата на социално отговорни институции. 

Макар и окован в тежкото й тяло, духът на Еми е свободен и тя непрекъснато пише поезия. Много красива, според нейни колеги писатели. 

Ето и нейни стихове, публикувани преди няколко месеца на стената й, която в момента е пълна с постове, в които приятелите й се сбогуват с нея. 

МИЛОСТ

Утре,
когато поема нататък,
само вятъра,
отнасящ спомена
на моите стъпки, 
ще оставя след мен.

TrafficNews.bg