Отлаганият няколко пъти ремонт на Античния Одеон в центъра на Пловдив вече се случва, видя репортер на TNS.bg.

Припомняме, че той бе бавен месеци наред, заради обжалване на процедури и издирване на документи от предишната реставрация. В края на март започнаха подготовителните дейности за ремонтните работи.

След приключване на този пореден етап от реставрацията, очакнавията са древната забележителност да бъде достъпна за туристи в края на годината.

"Предстои смяна. На мястото на изгнилите дървени седалки, които вече са премахнати, ще бъдат монтирани мраморни по подобие на тези на Античния театър. До месец и половина новите седалки ще са готови", каза за TNS.bg заместник-кметът по култура и опазване на историческото наследство в Община Пловдив Амелия Гешева.

В проекта за реставрация е включено и археологическо проучване от западната страна на Одеона. То ще започне след издаване на съответните разрешителни, поясни Гешева. На същото място трябва да се извърши и укрепване ведно с проучванията.

Проблемът идва от там, че за да се направи проектиране на частта, която ще обслужва туристите, трябва да приключат и съдебните делата на Община Пловдив със собствениците на металните магазини зад пощата.

В момента за туристите е видима само страната на Одеона откъм Централна поща.

Поръчката е за 230 000 лева и включва реставрация на подземното пространство, което ще се ползва за музей, както и подмяна на подовата настилка на малката сцена пред колоните.

TrafficNews.bg