Момичета и момчета от първите по рейтинг гимназии в Пловдив преди два месеца основаха Менторския съвет на Общество Nota Bene. Те са отличници, с изявени таланти в различни области. Въпреки това, всеки от тях се отказа да кандидатства за стипендия и вместо това прие да отдели време и усилия,  за да се включи в организацията на всички събития на Обществото. Менторите се запознаха с кандидатурите на всички ученици, предложени за стипендии, а след това с тайно гласуване отсяха най- добрите. 81 младежи от 8 до 12 клас, възпитаници на пловдивските училища, всеки месец ще получават по 100 лева, за да развиват своя талант. Математици, литератори, певци, танцьори, фотографи и други творци вече са членове на Nota Bene.

В поредица от материали сайтовете TrafficNews.bg и PlovdivTime  ще представят младите ментори. Всеки от тях бе поканен да попълни своя „лексикон” с въпроси. Надяваме се да ги опознаете през техните отговори!  

Мариела Масларова, ЕГ "Иван Вазов”

 - Представете се с няколко думи - къде учите, в кой клас?

-Аз съм Мариела Масларова. Уча испански език в ЕГ "Иван Вазов и съм в 11 клас

- Хобита и интереси? 

- В свободното си време обичам да чета книги и да слушам музика, но голямата ми страст са танците. Това е нещото, което обичам да правя най-много и бих правила завинаги

- Любима книга, писател, филм, актьор, песен, музикант, картина, художник и сентенция. Защо точно те?

- Любимият ми писател е Никълъс Спаркс, защото успява да провокира в мен най-различни емоции, което за мен е важно качество за един творец. Всяка негова прочетена книга остава в съзнанието ми трайно, а не е просто поредното четиво, което ме е впечатлило. Не мога да определя само една книга като моя любима, защото има много, които са ме докоснали по някакъв начин и са ме накарали да ги запомня с нещо......... "Двата най-важни дни в живота ти са този, в който си роден и този, в който разбереш защо". Не помня къде прочетох този цитат преди няколко години, но от тогава е запечатан в съзнанието ми и го определям като един от любимите ми.

- Текущи проекти, с които се занимавате?

- В момента се занимавам единствено с проекта на Nota Bene.

- Каква искате да станете, къде и какво ще учите след като завършите гимназия? 

- След като завърша гимназия, ще следвам психология, най-вероятно в чужбина. Поставила съм си за цел да завърша висшето си образование успешно и да работя това, за което съм учила.

- Разкажете някаква история – спомен от вашето детство или история за Пловдив, която ви е впечатлила?

- Ценен за мен спомен е първото ми излизане на сцена, когато бях още малка. Тогава не се занимавах със същия вид танци като сега, но мисля, че любовта ми към тях се зароди точно в онзи ден на сцената.

-Какви според Вас са основните проблеми пред развитието на младия човек в днешна България?  

- Според мен, проблемът на образованието ни е, че натискът, на който ни подлагат е прекалено голям. Постоянно ни се повтаря, че резултатите ни в училище са най-определящият ни фактор. Като последица от това, другите ни важни качества остават на заден план, ние не можем да развиваме пълния си потенциал и поради тази причина имаме една грешна преценка за себе си.

- Как виждате ролята на Общество Nota Bene в подкрепа на младите хора? 

 - Младите хора имат нужда от някого, който да вярва в тях и да ги насърчава да следват целите и мечтите си. Общество "Nota Bene" има за цел точно това и затова аз смятам, че има една много важна роля за развитието на потенциала, който иначе ни е трудно да видим в себе си.

- Занимава ли Ви се с обществени проблеми? Какви каузи бихте подпомогнали и защитили?  

- С удоволствие бих участвала в решаването на всякакви обществени проблеми. Бих защитила както благотворителни каузи за хора, имащи нужда от морална и материална подкрепа, така и каузи, свързани с развитието на града и обществото ни. 

TrafficNews.bg