Депо за дрога е било разбито в петък в затвора в Пловдив, научи TNS.bg. Служители на Криминална полиция са провери изненадваща акция в ТПО „Хеброс“ и в една от стаите са намерили „на склад“ най- различни наркотици- хероин, амфетамини, трева. Според очевидци в операцията е участвало и полицейско куче , което е надушило дрогата.

Според първоначалната информация като притежател на наркотиците е задържан 54- годишният Илхан от Столипиново. Мъжът излежава 5 годишна присъда за контрабанда на цигари. Той бе арестуван преди 3 години като организатор на голям канал за цигари без бандерол. От половин година е в ТПО-то, където работи като озеленител. Тази длъжност очевидно е доста апетитна, защото преди време тя бе заемана от ВИП затворника Кирил Рашков. Близки до Илхан твърдят, че той също разполага със сериозен финансов ресурс и припомнят , че преди няколко години е вдигнал една от най- пищните сватби, които Столипиново помни.

При акцията е задържан и бръснаря на затвора Догуш, който е съучастник и пренасял заявените количества до затвора. Двамата са настанени в приемната на затвора, като тепърва ще им бъдат наложени наказания. Каналът бил под наблюдение от доста време.

Полицейската операция явно е нарушила ритъмът на „доставки“ и е подплашила дилърите, защото вчера близо до входа на „Хеброс“ е намерена станиолова топка, пълна с трева. Кой е бил нейният получател или притежател засега не е ясно.

Случаите на заловена дрога зад решетките през последните месеци се увеличиха. Затворници са залавяни с наркотици, други пък дават положителни нарко тестове.

Според хора от затвора дисциплината в ТПО-то е доста занижена и затворниците често напускат общежитието, за да се снабдят с алкохол, наркотици или други неща от "първа необходимост". Преди месец стана известен случая с 37-годишният Георги Тухлев, който е избягал от ТПО-то. Той прескочил оградата, хванал такси и отишъл до центъра, където се снабдил с кокаин. Купил и бутилка алкохол и се върнал в общежитието, където организирал купон.

Преди три месеца шестима затворници бяха хванати с положителни проби за дрога. До разкритието за масовото дрогиране зад решетките се стигнало след  смъртта на едно от служебните кучета. Немската овчарка Макс била открита мъртва на полосата.

TNS.bg