Какво се случва със винетния стикер, ако стъклото ни се счупи или пък продаваме своя автомобил?

Това е въпросът, който вероятно вълнува голяма част от шофьорите.

Ако ще сменяте предното стъкло на автомобил, който има валиден хартиен винетен стикер, но целостта му е нарушена, трябва да запазите отделните му части, за да докажете, че е в срок, съветват от Съюза на българските автомобилисти.

Освен това, от там предупреждават шофьорите да пазят касовия бон и отрязъка, за да докажете валидността на стикера - за начална дата на активация ще се счита онази, изписана на касовата бележка.

Много шофьори не знаят и как да решат казуса при прехвърлянето на собственост на автомобила и регистрационния му номер?

Повечето смятат, че след като вече са платили винетна такса, тя ще си остане валидна, независимо от факта, че регистрационният номер е бил сменен. Това, обаче, не е така.

Електронната винетка се издава за автомобил с определен регистрационен номер. При промяна на регистрационния номер собственикът или ползвателят следва в срок до три работни дни да заяви тази промяна в централното управление или в областните управления на Агенция "Пътна инфраструктура", обясняват от МВР.

Винетката губи своята валидност в деня на прехвърлянето. Затова в рамките на 72 часа АПИ трябва да бъде уведомена. В противен случай правото на нова безплатна електронна винетка се губи.

Освен в Пътната агенция шофьорите могат да заявят промяната на номера и по електронен път, като служителите в срок до два дни от получаването на заявлението трябва да отразят това в регистрите.

Имам талон, но нямам в него Евро 1, 2, 3… 6. Какъв данък ще платя? ВИДЕОКолите трябва да отговарят на екокатегория

След въвеждането на електронната система си появиха и много грешки във въведените данни и объркани шофьори, които чакат парите си обратно.

От началото на годината, обаче, от АПИ непрестанно обръщат внимание, че при некоректно въведени данни за автомобила и опит за закупуване на винетка с въпросните сгрешени данни, водачът не може да направи корекция или пък да вземе парите си обратно.

Това, разбира се, е напълно съобразено със закона. Според чл.5, ал.3 от Наредбата за условията, редът и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на превозните средства при покупка на е-винетка отговорността за попълване на коректна информация е на собственика или ползвателя на автомобила.

Затова от "Пътна инфраструктура" и от СБА съветват шофьорите да внимават при попълването на информацията онлайн.