Военното министерство може да продаде 60 дка на инвеститори, които да вдигнат жилищни комплекси в квартал Гладно поле. За този сценарий намекна кметът Иван Тотев в понеделник, попитан от TrafficNews.bg, за съдбата на имотите в казармите на МО

Миналата седмица правителството реши да обяви имоти публична държавна собственост на военните за частна държавна собственост. Сред тях са и 60 дка на поделението. В решението бе записано, че единият от имотите е с площ от 10 537 кв. м и с 4 броя сгради, а другият  - с площ от 51 128 кв. м и с 8 броя сгради.

За въпросните терени Община Пловдив имаше споразумение с Министерството на отбраната, по силата на което градските власти трябваше да построят път за 1 млн. лева на военните. Те от своя страна щяха да прехвърлят имотите, които не се ползват от тях.

Тотев обаче намекна, че МО смятат да ползват имотите по друго предназначение и ще иска среща с министър Красимир Каркачанов.

Пуснахме запитване до Министерството на отбраната за намеренията им за въпросните парцели. Двата въпроса бяха:

-Какво се предвижда за 60-те декара в поделенията? Ще бъдат ли продадени и по какъв начин?

-Какво включва споразумението между МО и Община Пловдив за прехвърляне на имотите?

Отговорът обаче бе повече от странен:

„Двата визирани от Вас имота в гр. Пловдив са приети в управление на Министерството на отбраната като имоти с отпаднала необходимост и ведомството осъществява разпоредителни действия по реда на Закона за държавната собственост (ЗДС) и Правилника за неговото приложение (ППЗДС).

Настоящото ръководство на Министерството на отбраната се ръководи от действията си единствено от интересите на отбраната и Българската армия“.

Кметът заяви, че изграждането на втори градски център в тази зона е приоритет на Община Пловдив и е залегнало в Общия устройствен план още от 2007 г. Със сигурност от Общината нямало да допуснат преобладаващо жилищно строителство  в зоната.

Припомняме, че квартал „Гладно поле” е включен в програмата „Региони в растеж”. Намеренията са там да се  направи втори градски център в Пловдив. В плановете на градската управа е бъдещият център да не се изчерпва с думата бизнес парк. Това ще е място, в което ще има културна инфраструктура, площадни пространства и административни сгради.

До 2020 година там ще бъдат налети 9 милиона лева по европрограмата. Със сумата ще се започне изграждането на първичната инфраструктура – окабеляване, подземна инфраструктура и други комуникационни структури.

В момента там се строи първата сграда, която е на американската компания за микропроцесори Sibiz. Близо 15 милиона лева ще струва изграждането 30-метровата офис сграда срещу парк Лаута. След като заработи на пълни обороти, там ще бъдат отворени 1500 нови работни места.

Паралелно с това ще се кандидатства и по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за района. През програмата могат да бъдат привлечени 70 милиона лева за създаването на Център за върхови постижения в областта на биотехнологиите.