Една от най-големите пловдивски строителни компании ще реновира площад „Централен”, научи TrafficNews.bg.  „Драгиев и Ко” ООД е класирана на първо място за изпълнител на обществената поръчка, като е събрала 85 от възможни 100 точки.

Другите две компании, които бяха подали оферти за площада са били отстранени от конкурса. Причината е, че те не подали оферта, която да отговаря на условията в поръчката – наличието на опит в изпълнението на дейности, идентични или сходни с мащабния ремонт на площада.

Отстранените фирми са консорциум „Площад Централен 2018” с водещ съдружник „ПСП груп” и партньори -  „Пътпроект” ЕООД и „Ателие Дуо”. Другата компания е ДЗЗД „Евмолпея Билд” с водещ партньор „Парсек Груп” и съдружници „Архитектурно студио Бояна”, „Одесосстрой” и „Растер Юг”.

Решението на комисията, оглавявана от зам.-кметът на Александър Държиков, може да се обжалва в 10-дневен срок.

Интересното е, че „Драгиев и Ко” бе единствената пловдивска компания, която искаше площад „Централен”. Друга разлика с останалите участници е, че тя се явява самостоятелно, а другите в съдружие с архитектурни бюра.

„Драгиев и Ко” от години изпълнява големи обществени поръчки по рехабилитация на улици и площади.  Те са изпълнител на големия договор за пешеходните настилки, улица „Отец Паисий” и площада около Голямата базилика.

Припомняме, че поръчката за 12 млн. лева включва,подмяната на 20 декара настилка, като идеята тя да бъде от естествена – каменна. Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.  Проектантите ще имат пълната свобода да решат съдбата на площада.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации.

Зона със заведения, от които да има пряка видимост към Одеона и разкопките на римския Форум, ще бъде обособена на площад „Централен”. Тя ще бъде обособена върху премахването на павилионите, които са от северната страна на Пощата.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации. Паркингът на „Тримонциум” също може да бъде намален, за да се увеличи тротоарът.

Археологията и разкриването на западните пропилеи ще бъде заложено също в проекта, но той ще бъде оставен като подетап. Вероятно през 2019 година, паралелно с Европейска столица на културата, ще се разкрива археологията.

Голяма част от поръчката е и реконструкцията на целия подлез под площад „Централен” на улица „Гладстон”. 
Стените на съоръженията трябва да се отворят и да се налеят бетон, за да се укрепи основната. Отделно ще се прави хидроизолация, осветление, и отводняване.