Хиляди пловдивски шофьори ще трябва да сменят регистрационния талон на колата си, ако тя притежават екологичен клас, но той не е отразен в документа. 

Причината е, че екологичният клас вече е част от формулата за ценообразуване на данък МПС, а той ще се доказва единствено през системата на МВР. Шефът на "Местни данъци и такси" към Община Пловдив Цвета Попова обясни, че това представлява съществена промяна от досегашната ситуация, когато катализаторът на колата оказваше влияние върху данъчните ставки, но неговото притежаване се доказваше и с други документи. По новите правила Попова посочи, че единственото доказателство за еко категория ще бъдат данните в системата на МВР и съответно талонът на колата. 

По думите ѝ, новите изисквания няма да засегнат много шофьори сред тези, чиито коли са регистрирани след 2015 година. Преди това обаче има не малко изключения, когато въпреки че колата има определена екологична категория, тя не е била отразяване в системата на КАТ и талона на автомобила. При тези обстоятелства дори колата да е с клас Евро  3  и нагоре, но той не фигурира в базата данни и документите - автомобилът ще се облага по правилата за автомобили без еко категория с коефициент 1,1 или оскъпявайки досегашния данък с около 10%.

Ако не искат да заплащат повече, засегнатите собственици на автомобили ще трябва да изкарват нови талони от администрацията на КАТ.

Припомняме, че днес Общинският съвет в Пловдив прие промяната на данък МПС, съобразно промените в Закона за местните данъци и такси, който бе гласуван и одобрен през миналата година. 

Новата методика ще влезе в сила още от тази данъчна година, като шофьорите ще плащат таксите по нова схема за изчисление. Така съгласно новите ставки, най-старите автомобили ще заплащат до 20% по-скъп данък, а за някои от новите ще има спад на цената с до 40%.

Вижте формулата, по която ще бъде изчисляван данъкът тук: 

Приеха новите данъци на колите в Пловдив! Вижте тарифитеНай-старите коли плащат до 20% повече, при новите има спадове до 40%