Мегаделото срещу адвокат Владимир Елдъров, което бе на финала си, се върна в изходна позиция. Оказа се, че петте дни, в които бяха разпитани близо 20 свидетели, са били фалстарт. Апелативният съд е отменил определението на съдията Бранимир Василев по възражението на адвокатите на един от потърпевшите Хачо Хованесян. На третото заседание защитниците на таксиметровия шофьор поискаха процесът да бъде отменен, защото Хованесян не е конституиран като граждански ищец и не е бил призован на първото дело. Съдията отхвърли възраженията, но следващата инстанция е уважила искането. Съдията Василев си е направил отвод и делото ще бъде разпределено на друг съдия, научи TrafficNews.bg. Предстои да бъде насрочена нова дата и то да започне отново. Това означава, че ако бъде даден ход /тъй като част от защитниците настояваха делото да бъде гледано от Специализирания съд/, това означава че всички свидетели и вещи лица ще трябва да бъдат разпитани отново.

Процесът започна в последната седмица на октомври и продължи пет дни. На подсъдимата скамейка бяха адвокат Владимир Елдъров, таксиметровият бос Радослав Керанов, дясната му ръка Милко Доевски, шампионът по бокс Мартин Поптолев, Светлин Спасов,  Владимир Бодуров и Петьо Пенев. Срещу тях има обвинения за подбудителство за убийство, няколко палежа и кражба.

По време на процеса бяха извадени редица скандални факти. Тихомир и Таня Матеви, чиято къща в Хисар е била запалена през октомври 2013 година, разказаха как са щели да изгорят, докато спели вътре с 2–годишната си дъщеричка. Подпалвачите  поляли с бензин  къщата и джипа BMW X5, който се намирал в гаража им. Преди това Матев получил предупреждение по телефона от Елдъров, да внимава, защото знаел къде живее. Тихомир водел клиенти на адвокат Мерджанов, който също като колегата си Елдъров, се занимавал с дела за обезщетения от ПТП.

Драгомир Вълков от Марково разказа как в  края на 2014 година голям пожар изпепелил едната кола на семейството му – „Опел Вектра“, а пламъците се прехвърлили върху къщата и другата му кола.  „Беше невероятен късмет, че се събудих няколко минути преди огъня да стигне до покрива. Избягахме през пламъците с жена ми и детето.  След това се обадих на пожарната. Ако не бяха пристигнали за минути, всичко щеше да стане на пепел. Но всъщност можеше да има и много по-лош край – можехме и тримата да се задушим и да изгорим живи“, каза младият мъж.  Полицаите от Първо районно претупали случая и решили, че става дума  за късо съединение в автомобила и пожарът е случаен. Палежът бил разкрит едва, когато извършителите направили самопризнания в ареста и завели следователите на мястото на престъплението. Те заявили, че са запалили колата по поръчка на адвокат Елдъров, тъй като той бил изнервен от лая на кучетата на Вълкови.

На свидетелската банка застана и адвокатът Владко Мерджанов, който според обвинението е бил потенциална жертва на заговор за убийство. Юристът каза, че познава обвиняемия Елдъров като колега, но никога не са имали пререкания.  Бил много изненадан, когато разбрал, че се готви неговото убийство. За да събере повече информация използвал служебната си адвокатска карта и влязъл в ареста. Там се среща с Керанов, Поптолев и Светлин Спасов и разговаря насаме с тях.

В ареста, след разговор с Радослав Керанов, адвокатът разбрал, че е обявена награда от 100 000 лева за главата му. Първоначалният план бил той да бъде застрелян с пистолет, но в последствие било решено да го пребият с метални тръби. Трябвало да бъде удрян по главата, където имал клапа за регулиране на вътрешночерепното налягане след преживян инсулт, като условието било раните да бъдат толкова тежки, че той да не оцелее.

В залата бе разказана и друга абсурдна история - тази на адвокат Димитър Деков, който в края на миналата година открил обезглавена кокошка в хюндая си. Той се познавал с Владимир Елдъров от студентската скамейка, но отношенията им се обтегнали заради клиент.

Тези и други подобни истории изслуша съдията Бранимир Василев в продължение на пет дни. Сега обаче свидетелите отново ще трябва да се изправят пред съда, тъй като според НПК при всяка промяна в съдебния състав, процесът започва отначало. Друг е въпросът защо след като бяха разпитани почти всички свидетели и част от вещите лица, се стигна до тук. Дали процесът е шиканиран или се касае за неприятно стечение на обстоятелствата? Развитието на делото ще покаже.  

TrafficNewS.bg