3350 осветителни тела ще превърнат сцената за откриването на Пловдив 2019 Европейска столица на културата в светлинна скулптура. 360-градусовата сцена висока 30 метра ще се строи от над 200 човека.

С издигането на съоръжението се е ангажирала швейцарска фирма, а техническото обезпечение на шоуто ще бъде поверено на „Жокер медиа“. За да бъде шоуто незабравимо, българите събират техника от цяла Европа.

Вече е избистрено съдържанието на цялото шоу. То ще стартира в 19 часа на 12 януари и ще продължи 60 минути. След въвеждащата част се очаква празникът, съпътстван от много музика и танци, да продължи до полунощ.

Първи на кулата, която ще бъде на 6 нива, от които 5 използваеми, ще излезе Теодосий Спасов. Освен традиционна фолклорна музика, той ще изпълни авторска композиция със съвременно звучене, създадена специално за събитието.
В този момент към него ще се присъединят повече от 200 кукери от Пловдив и региона, както и 22 млади актьори от Сценични кадри. Към тях ще се присъединят и 150 ученици от спорното училище.

Космическия кавалджия на България ще преотстъпи сцената на ансамбъл „Тракия“. Те ще излязат от традиционното си амплоа и ще представят модерен танц на хореографа Лидия Клемент. Изпълнението им ще бъде съпроводено от въздействащо видео и светлини. После е ред на композиция от над 200 хористи, написана от талантливия театрален композитор Христо Намлиев.

В изпълнението ще се включат академичният хор при АМТИИ, хор ''Гаудеамус“, хор „Иван Спасов“, Детска китка, децата от школата на Стефка Благоева, Хорът на пловдивските момчета и хорът на Държавна опера - Пловдив. 20 гайдари ще участват в хоровия спектакъл. Това ще бъде и акцентът в програмата, който ще изведе на преден план мотото „Заедно“.

Следващата картина на огромна сцена е поверена на арфистите от АМТИИ, но те ще свирят на лазерни арфи, а не на традиционни инструменти. На двата подиума отстрани на сцената ще излязат танцьори, а малко по-късно към тях ще се присъединят и 1000 пловдивчани, изразили желание да се включват в откриващата церемония.

Финалът ще бъде белязан от грандиозни фойерверки и изпълнение на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

Купонът ще продължи с немския диджей Шилер, чието турне ще започне именно в града под тепетата.

За разлика от досегашните столици на културата, пловдивският екип няма да прави допълнително откриващо събитие за официалните гости. Те ще се включват в обществения празник, като ще бъдат разположени на едно от нивата на кулата.

Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер.

Откриващите събития за ЕСК 2019 ще започнат от 11 януари и ще продължат до 13, когато е предвидено специално празнично събитие за деца.