Един от символите на Пловдив - Детската железница „Знаме на мира“ ще вози безплатно пътниците цели три дни. Това ще се случи на 31 май, 1  и 2 юни. Така всеки, който реши да се повози на детското влакче, може да се качи без билет. 

Влакчето се движи по разписание и е с работно време от сряда до неделя включително от 9.30 до 18.15 часа с обедна почивка от 13:15 часа до 14:00 часа.

Почивните дни са понеделник и вторник.  

Детската железница е теснолинейна железопътна линия, разположена в подножието на Младежкия хълм в Пловдив.

Тя е втората детска железница в България - първата е в Кърджали.

Проектанти са Строителното управление в Пловдив на „Трансстрой“ с ръководител Васил Йочков и Железопътното управление в Пловдив с ръководител инж. Ангел Димитров.

Строежът й започва на 21 април 1979 година. Строена е от ученици и студенти със съдействието на пловдивското гражданство за 35-годишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и за първата асамблея „Знаме на мира“. Релсите и вагоните са от железопътната линия Кочериново - Рилски манастир, закрита през 1954 г.  По-късно вагоните са подменени.

Открита е като Детска железница „Знаме на мира“ на 23 септември 1979 година - ежегодния празник на ДПО „Септемврийче“. За откриването са отпечатани 25 билета и са изработени почетни значки, раздадени на официалните гости. Закрита е през 1997 г.

След ремонт по общинска поръчка атракционът е открит отново като Детска железница на 22 септември 2007 година. Линията е ремонтирана през 2013 година, сменена е тяговата батерия с по-мощна, позволяваща 6 курса на ден.

Железопътната линия има дължина 1090 метра с междурелсие от 600 милиметра. Нейният подвижен железопътен състав е построен в Пловдив - съответно в локомотивното и във вагоно-ремонтното депо. По маршрута са изградени следните съоръжения:гара Пионер, мост, прелез с бариери, тунел, естакада, спирка Снежанка, гара Панорама.

Тунелът служи за депо за влакчето в извънработно време. Обиколката от гара Пионер до гара Панорама и обратно трае 25 минути. Максималната експлоатационна скорост, с която влакчето от железницата „Знаме на мира“ се движи, е била 8,5 км/час.
Влакчето има капацитет от около 50 места. Съставено е от локомотив и 3 вагона. Прави по 6 курса на ден. Билетът струва 1 лев. Децата до 10 години пътуват с придружител.