Три големи проекта се предвиждат да бъдат реализирани на територията на район „Северен” през следващата година. Два от тях са реконструкциите на едни от най-разбитите пътни артерии –булевард „Дунав” и „Рогошко шосе”. В момента ремонтите са на фаза готов проект и се чака новата бюджетна година, за да се пристъпи към търсене на финансиране.  Това разказа пред репортер на TafficNews.bg кметът на район „Северен”- Ральо Ралев.

Третият голям проект е ремонтът на детска градина „ Захарно петле”. За цялостната реконструкция са необходими 3 милиона лева, като тепърва предстои да се търси финансиране.  

Догодина ще се работи по може би най-разбитата входно-изходна артерия на Пловдив – Рогошко шосе, като там вече има изготвен проект. Участъкът е 3 км, като ще бъде ремонтирани и няколко от пресечките до предприятията. Дейностите предвиждат изграждане на ВиК мрежа, ново улично осветление, озеленяване, велоалея и поставяне на нова тротоарна настилка.

Пътят ще бъде проектиран и изграден, така че да отговаря на изискванията за преминаване на интензивен трафик от тежкотоварни камиони. Заради голямото натоварване с тежки превозни средства там ще бъде използвана технологията студено рециклиране, която трябва да даде по –голяма носимоспособност на пътя.

През миналата година Общината стартира поръчка за проектиране по 11 позиции, една от които е точно "Рогошко шосе" от моста на "Адата" до края на границата на Пловдив.

За 3 милиона лева напълно обновен ще бъде и булевард „Дунав”. Участъкът от колелото до парк Рибница до булевард „Северен” Предвижда се премахване на паважната настилка, изграждане на нови тротоари, велоалеи, ново осветление и подмяна на ВиК тръбите.

"Вече е готов проектът. Очаквам до края на годината той да бъде съгласуван. Необходими са 3 милиона лева. Надяваме се до приключването на изграждането на булевард „Северен” да имаме готовност да стартираме работата”, коментира Ралев.

Паралелно с това градските власти подготвят и ремонт на останалата част от булевард „Дунав“.  Едното платно ще бъде изцяло ремонтирано по Водния цикъл на града, като се предвижда изграждането на водопровод, а другото ще се финансира със средства на Общината.  

Обновяват продължението на основен пловдивски булевардОбщината подготвя за реконструкция и булевард „Дунав“

Не на последно място на етап готов проект е цялостната реконструкция на детска градина „Захарно петле” в квартал Захарна фабрика. Ремонтът е едно от нещата, които вече втора година не може да се случи. Заради една или друга причина, реконструкцията се отлага от година на година. В момента обаче, проектът е готов и се очаква да се пристъпи към набиране на средства.

Детското заведение от години се руши. Сградата сляга, стените се пукат. Поради липса на средства, градината е била частично укрепвана. Сега обаче, сградата ще стане като нова, след подмяна на фасадата, укрепване и подмяна на покрива.

„Още преди две години обещах на хората, че ще се справим с проблема, но уви, не успяхме. Към момента съм щастлив, че сме направили проектирането, което не е малко. До март месец се надявам да издадем строително разрешение и при наличие на финансиране да пристъпим към действие”, допълва кметът на район „Северен”.

Пълна промяна за още две входни точки на Пловдив – идва редът на Кукленско и Рогошко ВИДЕОДо седмица представят проекта за Кукленско, нова технология на пътя изпробват към Рогош