Боже, хора... потресена съм....! Всъщност не знам защо точно пиша тук... Ама акълът не ми го побира... как може това да е ДЕТСКА ГРАДИНА... стига бе... как да си запиша детето там... жалко, че клипът не улавя аромата, който се носеше. Това е АД, не знам колко по дяволите трябва да си на зор, за да си оставиш детето на подобно място. Дете, за което си съдирам д*то от работа, за да му осигуря добро развитие и бъдеще. Кого да попитам, кмета ли, управниците ли... или тия, дето ми обясняват, че местата в ДГ в Пловдив са повече от желаещите ли? Защо, моето дете няма право на човешки условия?

Това написа пловдивска майка под клип, който е пуснала в една от фейсбук групите за майки. Тя представлява "всички, дето не са ги приели в "хубава" градина". Освен това, което се вижда във видеото - апокалиптична картина от входа на детската градина, жената твърди, че 17-те деца са настанени в стая по-малка от хола на гарсониера. Е, в цялата работа има и нещо хубаво - "персоналът е страхотен, едни мили дами, ама и те страдат от липсата на средства..."

Под лавината от коментари, които се изсипаха под поста, "разравяме" и името на детската градина - ДГ "Малина" на ул. "Кичево" в Кючук Париж.

Ето какво пишат майките, включили се в дискусията:

"Големият ми син е тук и тази година му е последната. Обстановката не е подновявана, тясно е за 25 деца, нямат климатици, дограма... гледат ги добре, но пари не отпускаха толкова години. Учителите се борят, както и директорката, която беше, но общината не отпусна средства. От 1месец имаме нова директорка. Жената издейства ремонт на градината и познайте какво...?Половината родители бяха ПРОТИВ и вследствие на това ремонта дейност няма да има. Родителите реагираха, защото в периода на ремонт трябваше да карат децата си във филиала. Така че, мамита, не е виновна само общината... Угодия няма.

Аз нямах избор, трябваше да го гледа някой баткото... но съм доволна, гледат ги, учат ги много... Условията обаче не отговарят на евростандарта. Все пак мисля, че като цяло трябва да са забранени блоковите градини, а не да се ремонтират. Малкият е в "Албена" и виждам разликата."

"Нали казаха, че тези, "блоковите" градини, поетапно ги местат в отделни сгради и самите "блокови" ги премахват. Иначе от клипа се вижда единствено вход и нищо друго.

"Входът ми беше достатъчен да ви кажа, но и вътре не е розово, идеята ми е, че не може да има такава огромна пропаст между една и друга градина... децата са ДЕЦА и са равни".

"Тази градина не само че е минала проверки, но и е базова детска градина към Пловдивския университет. Там карахме практиката си като детски учители допреди няколко месеца. Учителите са страхотни, но и аз съм меко казано потресена... това е отвън, но не сте виждали базата отвътре. Повярвайте - и отвътре не е по-добре. И аз съм учудена от тези условия. Мисля, че все пак като базова градина би трябвало да имат някакви субсидии. Иначе новият й филиал е "Котаракът в чизми" до Кауфланд (там базата е уникална). Пак казвам - учителите са много добри, но има нужда да бъде преместена тази ДГ."

"И вътре ли е така?", пита друга майка. Отговорът:
 
"Не точно, но е старо и поочукано, позволиха ми да разгледам, тясно е доста, нямаше нищо освен легла в двете стаи, а в третата със занималнята три масички и секция от онези талашитените, тъмните от нашето детство и едно подобно бюро..."
 
Това са само малка част от отзивите на поста на майката. Изводите оставяме за вас - след като видите ВИДЕОТО:
 
 
Свързахме се с директора на детската градина Доротея Боева, която е на този пост отскоро. Тя потвърди пред TrafficNews.bg, че условията в блоковата детска градина са точно такива, каквито са ги описали родителите. Разбира се, не във всички входове ситуацията е еднаква, защото това зависи от хората, които живеят на съответното място. Директорката се е опитала поне за два месеца - през летния период, да изкара децата от тази обстановка, за да направи ремонт, но... се е сблъскала с нежеланието на част от родителите да преместят децата си в другата сграда на градината - на ул. "Бугариево". Според нея подобрения ще има - и климатици ще се сложат, и боядисване ще се направи, но така или иначе не може да се очаква кой знае какво от пригоден за детска градина апартамент, съществуващ поне от 30 години.
 
И сега - добрата новина! "Имаме уверение от кмета на „Южен“ Борислав Инчев, че догодина ще сме в нова сграда, която ще се намира в близост до тази. И това много ме радва!", сподели Доротея Боева.
 
Присъединяваме се към надеждата за нова сграда на ДГ "Малина" - заслужават го не само децата и техните майки, заслужават го и всички, които се грижат за малчуганите и заради които родителите записват децата си точно в тази детска градина.