2015-та за пловдивската полиция започна тихо,  кротко и почти стандартно  – побой на футболен фен, набита лекарка от Спешното в Раковски, поръчково убийство  на ММА- боец. Първите две разкрити в рамките на часове, последното – все още с неизвестен извършител. Продължи с две разкрити групи за поръчкови убийства, разбит канал за контрабандни цигари,  още един разстрел на бейнчаджия и ежедневни акции срещу търговците на контрабандни цигари. Успехите преобладаваха, а на спорадичните брифинги  се отчитаха отлични резултати. Нищо не предвещаваше бурята, която щеше да се разрази няколко месеца по-късно и да предизвика едно от най- големите сътресения, случвали се някога в местната дирекция на полицията.

Ураганът минал по върховете на МВР отнесе предишния министър Веселин Вучков и главният секретар Светлозар Лазаров, но въпреки слуховете, рокадите по никакъв начин не се отразиха в Пловдив.  Дори напротив – министър Бъчварова пристигна лично в Пловдив и се срещна с  директора Пламен Узунов. Тя публично декларира подкрепата си за него и заедно набелязаха мерки за намаляване броя на тежките катастрофи. Съдбата обаче обича да си прави шеги и само два месеца по-късно тежка катастрофа в Кючук Париж стана причина за изненадващата смяна на Полицай №1. 24-годишният Милан Дивеков  едва ли е предполагал, че качвайки се в своята „Алфа Ромео“ и настъпвайки газта, ще стане причина за огромен институционален, а в последствие и политически скандал.

Убийството на пешеходеца, последвалото освобождаване на виновния шофьор и пропуските, констатирани от наблюдаващия прокурор в разследването станаха причина за „кървавото“ писмо изпратено от Главния прокурор Сотир Цацаров до вътрешния министър Румяна Бъчварова, в което той констатира, че пловдивската полиция е разпънала „чадър“ над шофьора- убиец. Няколко часа по-късно писмото бе последвано от оставката на директора Пламен Узунов.

 "Нямам място в системата на МВР" заяви веднага след напускането си Узунов и намекна, че причините за оставката му нямат нищо общо с трагичния инцидент.  На негово място за първи път в историята на пловдивската дирекция на полиция изненадващо бе назначен външен човек – 33-годишният комисар Христо Разсолков, който дойде от Благоевград.  Назначението му  бе мотивирано от главния секретар Георги Костов като начин да бъдат заобиколени  натрупаните  в годините „сантименти“, които според него изяли главата на Узунов.  Ръководството на МВР реши да повери дирекцията на някого,  който не е обременен с връзки, приятелства и вътрешни лобита на местно ниво. А и местните избори чукаха на вратата.

Още в първия си работен ден  Христо Разсолков се раздели със заместника си Георги Георгиев, който предпочете да се пенсионира с мир, а по-късно го последва и началникът на КАТ Радослав Начев, когото скандалът с разследването на Дивеков също засегна пряко.

Големият скандал обаче избухна в началото на септември, когато при зрелищна акция на „Вътрешна сигурност“ в Първомай и Асеновград бяха арестувани шефовете на районните управления Димчо Темелков и Васил Налбантов и петима техни подчинени. Последва съвместен брифинг на полиция и прокуратурата, на който бяха изнесени потресаващи данни.

Пълня анархия царяла в РПУ – Първомай, буквално заявиха главния секретар на МВР Георги Костов и двамата прокурори -Апелативният - Иван Даскалов и Окръжният- Румен Попов. При проверката на Вътрешна сигурност се оказало, че 80 % от наличния състава в полицията в града са се занимавали с други дейности – търговия, селско стопанство, зареждане на кафе машини, малки бизнеси или други странични дейности. 

Нещо повече, масово униформените се вживявали като властелини на града – яли и пили по кръчмите, след което не си плащали сметките и се държали като всичко друго, но не и пазители на реда. Макар и дребни наглед, прикритите и неразследвани  престъпления довели до други -много по тежки. Кражба на коне в Караджалово , след която крадецът не е арестуван, въпреки , че било ясно кой е , довела до убийството му.

Бил разпънат полицейски чадър над син на бизнесмен прегазил човек и над предприемач,  крал години наред инертни материали.  

След като бяха изнесени стряскащите данни за ситуацията в двете районни управления, за множество прикрити престъпления, за незаведени сигнали на граждани, за манипулирани разследвания, за корупционни практики започващи от почерпки и стигащи до различни възнаграждения, включително и автомобили, прокуратурата призова гражданите да подават сигнали. 

72 часа по-късно обаче всички задържани излязоха под гаранция, а бивши полицейски шефове нарекоха операцията „кьорфишек“ и я определиха като „срам и позор за МВР“.

Точно в този момент на терена отново излезе бившият директор на полицията Пламен Узунов , който оповести истинските причини на отстраняването му и изпрати топката в полето на политиците.

Според него началниците на двете районни управления са били показно унижени. Той разкри, че в дъното на заговора е депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който го бил натискал да смени началниците на районните управления.  От своя страна Андреев го контрира с обвинения, че е слагал чадър над бизнескръговете, които владеели Първомай.

След изборите скандалът избухна с нова сила и главният прокурор Цацаров даде Методи Андреев на Етичната комисия към Народното събрание. Андреев в характерния си безпардонен стил го предупреди че е „настъпил мотиката“.

В последствие във войната се намесиха и други бивши ченгета. Ексдиректорът на полицията, който бе и главен сектаретар на министерството – Валентин Петров заяви, че Андреев е прикривал канал за контрабанди горива. Той бе подкрепен и от бившиятминистър Румен Петков. Обвиненият  депутат изрази съмнение, че „двамата господа не са били напълно трезви“,  след което диспутът затихна.

Междувременно обаче избухнаха масовите полицейски протести, в които пловдивчани взеха активно участие. Изсипа се лавина от рапорти за напускане,  след като стана ясно, че със Закона за бюджета са направени промени в Закона за МВР, които орязват социалните придобивки  и обезщетенията в сектор "Сигурност".  В продължение на седмица всяка вечер в големите градове полицаи блокираха булеварди и кръстовища, като в крайна сметка успяха да се споразумеят с министерството и промените бяха оттеглени. Реформата в министерството обаче предстои. Персонални промени се очакват и на место ниво. 

TrafficNews.bg  отразяваше всичко случващо се в пловдивската дирекция, а някои репортажите на медията изиграха решаваща роля. Не е ясно какво щеше да се случи с разследването на катастрофата на Милан Дивеков, ако екип на TNS.bg не беше на мястото на трагедията минути след катастрофата. Добре пазената информация за лавината от оставки в дирекцията на полицията също бе оповестена първо в сайта.  

Екипът на TNS.bg благодари на всички свои читатели и приятели, които честно и безкористно помагат на новинарите ни винаги да са първи  на горещите точки. Ще продължим да го правим и през Новата година!

TNS.bg