"Очаквам последни данни от Регионалната здравна инспекция, за да преценим дали да не удължим грипната ваканция с още един ден" заяви днес на брифинг кметът Иван Тотев. Според първоначалните намерения на общината грипната ваканция трябваше да приключи в петък, но от болничните заведения и личните лекари в града идва информация за голям брой заболели, сред които и много ученици. 

"4 февруари ще бъде почивен ден, а 5 -ти е междусрочната ваканция. Обмисляме дали и 6 -ти февруари да е неучебен ден, за да отмине пика на грипа" коментира Тотев. Днес следобед ще бъде оповестено до кога ще продължи ваканцията. 

Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се очаква пикът на грипната епидемия се очаква да е следващата седмица.  Той допълни, че прогнозите са пикът да бъде преодолян в края на идната седмица и да започне да намалява броят на болните.

 от Инспектората по образование в Пловдив излязоха с официална позиция по казуса. Оказва се, че оформянето на оценките ще е в интерес на децата, което означава, че ще се взимат предвид по-високите оценки през текущия срок.

Във връзка с приключването на срока и оформянето на оценките на учениците РИО-Пловдив излезе с официално писмо. Ето и пълният му текст:

"Уважаеми ученици, родители и учители, информираме Ви, че във връзка с прогресивно нарастващата заболеваемост от остри респираторни заболявания в област Пловдив директорът на Регионална здравна инспекция – Пловдив е издал предписание №30-5/20.01.2019 г. на основание чл.105, ал.5 от Закона за предучилищното образование за преустановяване на учебните занятия в училищата на територията на област Пловдив за периода от 28.01.2019 г. до 01.02.2019 г. включително. Създадена е организация в училищата за преструктуриране на пропуснатото учебно съдържание. На директорите на училища са дадени указания оформянето на срочните оценки да бъде съобразено с ритмичността на изпитванията в най-добрия интерес на учениците".