Собствениците на всички тютюневи складове са добре известни, коментира изкуствоведът Пенка Калинкова, която преди няколко години направи филма "Истории за Тютюневия град". Тя е и човекът, който предложи концепцията за развитие на Тютюневия град да стане част от формата, с която Пловдив кандидатства за Европейска столица на културата 2019. 

Ето какво пише в документите: 

Два склада за тютюн, земя ведно с построените в нея сгради - имот № 918, от кв. 156-нов, 304 - стар, намиращ се в гр. Пловдив, Централна градска част, ул.”Капитан Андреев” № 2, с обща площ 1 431 /хиляда четиристотин тридесет и един/ квадратни метра, ведно с построените в него два тютюневи склада, представляващи общо четириетажна масивна железобетонна сграда със застроена площ 1 425 /хиляда четиристотин двадесет и пет/ квадратни метра и 6 /шест/ квадратни метра двор, при граници на имота: на северозапад – улица “Иван Вазов”; на североизток – ул. “Капитан Андреев”; на югозапад – имот № 671 и на югоизток – ул. “Г.М.Димитров”. Минимална конкурсна цена без ДДС в размер на 910 114 лв. /деветстотин и десет хиляди сто и четиринадесет лева/. Спечелило конкурса лице: ”Р.И.П.А.”ООД, със седалище и адрес на управление: град Пловдив, бул."Руски” № 77, вх. В, ап. 1, регистрирано по ф.д. № 3891/2004 г. по описа на Пловдивския окръжен съд, представлявано от Пиетро Луиджи Гиа, Италия, л.п. 592919 U/22.01.2001 г., в качеството му на управител, спечелил с цена 1 840 000 (един милион осемстотин и четиридесет хиляди) лева без ДДС.

Датата е 09.06.2005. 

Преди това сградите са част от Булгартабак Холдинг. След приватизацията на Булгартабак Холдинг те са обявени на търг. Макар, че от пожарната твърдят, че става дума за един склад, на практика складовете са два. 

Другият склад, този на ъгъла на "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф", е собственост на десетина евреи, живеещи в Израел, а името на Пиетро Луиджи Гиа през фирмата "Рипа" ООД, регистирана на булевард "Руски", е със собственост в три скалада.

Последният склад, който изгоря - на ул. "Г.М Димитров" и "Екзарх Йосиф", е собственост на "Галакси пропърти груп". 

„Няма как аз да кажа дали пожарът е умишлен, но все пак предния ден валя – няма как да изсъхнат гредоредите толкова бързо. Нощта преди пожара още валеше" коментира Калинкова, че складовете са подпалени умишлено.

Според нея, тъй като собствениците не могат да покрият изискванията на Националният институт по паметници за паметници на културата, те са ги оставили да се самосрутят.  "След време само това ще остане“, посочи стените от архивни снимки, част от изложба. „Ако трябваше общината да купува нещо, това са „Ориент табако“ и двата склада на „Кудоглу“. Но реставрацията ще е трудна“, заключи Калинкова.

Красивите сгради на "Одрин" 8 и ”Капитан Андреев” вече могат да се видят само на снимките.  

Снимки: Пенка Калинкова

TrafficNews.bg