Конспиративни теории, които биха накарали самия Ян Ван Хелсинг* да се почуства като абсолютен начинаещ, бяха развити днес в съда, докато се гледаше мярката на 41-годишния Васил Тайрян. Арменецът е обвинен в опит за убийство на сънародника си Тигран Бегиян. 

На 30 септември 39-годишният Тигран Бегиян бил приет в болница с 6 огнестрелни рани.  Тигран е прострелян в коленете и в китките. Веднага след това в Пловдив е проведена светкавична полицейска акция за издирване на извършителя.

Екшънът се разиграва няколко часа по-рано в землището на Садово. Тигран отива с охрана на срещата с Васил Тайрян. Гардовете обаче изобщо не предполагали, че ще станат герои в уестърн, и тръгнали с него. 

На мястото на срещата Васил излязъл от автомобила, предупредил ги да не се месят, за да не пострадат, и извадил пистолет. Произвел няколко бързи изстрела, целейки се в различни точки от тялото на Тигран. 

Раненият бил приет в болница, но изобщо не се обадил в полицията. Лекарите обаче подали сигнал и Криминална полиция започнала разследване. Тигран първоначално дава мъгляви обяснения за раните си, но впоследствие разказва кой и къде го е прострелял. "Раненият обяснява, че според арменските традиции проблемите се решават вътре в общността и затова те не искат да намесват държавни институции", заяви наблюдаващия прокурор Румен Попов. Впоследствие мъжете, които са били с Тигран, също посочили Васил като човека, който е стрелял. Оръжието на престъплението не е открито, но на място са открити проектили и гилзи. Освен това барутните частици, намерени в колата на Васил, съответстват на барутните частици по тялото на простреляния арменец. 

Адвокатът на арестувания Васил - Красимир Елдъров, заяви, че прокуратурата в това дело играе на "тука има, тука нема" и прозова съда да не се поддава на "фантазиите на досъдебното производство". Той заяви, че неговият клиент има непробиваемо алиби и свидетел, който може да заяви, че в деня на стрелбата Васил е бил на 150 км от Пловдив. "На този етап няма да споменаваме името му, за да не смени "рязко" показанията си", заяви адвокат Елдъров, поставяйки под въпрос методите и действията на прокуратура и полиция. Той заяви, че Тайрян не се е крил, а е бил извън Пловдив и се предал сам в полицията. "Никой не го е търсил! Криминална полиция е работила на "търмък". Маскирани полицаи са влезли и са отарашили 7 къщи в Пловдив. Семействата са стресирани, децата плачат. Нищо не са намерили. Само в едно от жилищата е имало малко кокаин", бе драматичната  картина, нарисувана от  адвоката.

Въпреки че заяви, че клиентът му има желязно алиби, той хипотетично лансира версията и за самозащита.  Според Елдъров арестът бил оповестен съвсем тенденциозно в деня, в който премиерът Бойко Борисов е бил в Пловдив, и също така Иван Даскалов е бил преизбран за Апелативен прокурор.

Окръжният прокурор Румен Попов го контрира, като заяви, че в пледоарията му няма нито един юридически аргумент. По време на делото стана ясно, че задържаният поддържа тесен контакт с арменец - член на силова групировка, замесен е в убийство, рекет и изнудване. Същият арменец обаче вече бил напуснал пределите на страната.

Самият Васил Тайрян заяви, че е невинен, отрече да е стрелял по Тигран и поиска да го пуснат на свобода, тъй като имал "съпруга, две деца и големи кредити". "Няма да бягам. Всеки път, като ме викате, ще идвам!", обеща той пред съдия Печилкова.  Тя обаче уважи искането на обвинението и задържа Тайрян под стража.

Васил Тайрян е гражданин на Армения, но от години живее със статут на постоянно пребиваващ в България. Има два магазина "За 1 лев" в центъра на града. 

Седмица след стрелбата мотивът за престъплението продължава да тъне в мистерия. Все още не е изяснено дали стрелецът е действал по собствено желание, или по нечия поръчка. Според хора от общността мотивът е финансов.

Бел. авт.  * Ян Ван Хелсинг е немски писател на бестселъри в жанра езотерика и исторически роман. Известен е с книгите си „Не пипай тази книга!“, „Хилядолетната лъжа“, „Децата на новото хилядолетие“ и „Властта на тайните общества през ХХ век“, като две от книгите му за тайните общества са били забранени в Германия, Франция и Швейцария.


 

TrafficNews.bg