Шефът на Адвокатска колегия - Пловдив Стефан Левашки е поел защитата на кмета на Перущица Ради Минчев по настояване на лидера на ДСБ Радан Кънев. Вчера и генерал Атанасов е бил в Пловдив, за да организира защитата на арестувания градоначалник. Реформаторите са категорични, че арестът на кмета и хора от екипа му, е политическа саморазправа. 

Днес сутринта в присъствието на адвоката е повдигнато трето обвинение на Минчев за документно престъпление. Според прокуратурата на 12 септември 2016 г. пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет Минчев съзнателно се е ползвал от неистински документи – протокол за откриване на строителна площадка и констативен акт за установяване на годността на строежа по проект „Укрепване на свлачища, проявени на общински път –Перущица-Граница, общ. (Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен", като доказателство за усвоени 130 000 лева. Документът му бил даден от изпълнителя на поръчката - Павлин Статев, а подписите са били на управителя на "Инжинеринг груп" Борислав Киров и управителя на "Бибов и Ко" Лиляна Бибова. Под документа имало още четири подписа на служители, които според обвинението, също са фалшифицирани. 

Другите две обвинения за искан подкуп от Пламен Статев в размер на 40 хиляди лева и за усвоявани на суми по консултантски договори. 

При разпитите Минчев е отрекъл всички обвинения. "Абсурдно е да се твърди, че при поръчка на стойност 130 000 лева, някой може да поиска подкуп от 40 000 лева. Това противоречи на всякаква логика. Аз лично не съм искал подкуп от никого" е заявил Минчев в присъствието на адвоката си. Статев, който също е арестуван, и друг път е работил по проекти, възлагани от общината, като според кмета е работил коректно и качествено. Строителният предприемач е възложил защитата си на друг известен пловдивски адвокат - Емилия Недева. 

Той отрича и другите обвинения, като заявява че сумите за консултантски услуги са изплащани с документи, подготвяни от секретаря на кметството. 

"Има доста неизяснени пунктове по делото. Нека да видим каква ще бъде преценката на съда" коментира адвокат Левашки пред TrafficNews.bg. Днес следобед в Окръжен съд ще се гледа мярката за неотклонение на арестувания кмет. 

TrafficNews.bg