Новоизбраният председател на Адвокатска колегия-Пловдив Стефан Левашки и заместникът му Зоя Тошкова са поели защитата на обвинения за палежа на тютюневите складове клошар Любомир Данчев, научи TrafficNews.bg. Двамата ще се явяват в съда pro bono, а Данчев вече им е подписал пълномощно. Преди час двамата са го посетили в ареста.

"Данчев е в добро физическо състояние. Каза, че полицаите са се отнесли много любезно с него. Но категорично отказва да признае, че той е запалил склада. Мъжът е с психично заболяване", коментира адвокат Левашки за TrafficNews.bg. 

Двамата известни юристи са решили да се възползват от правото си да защитават безплатно социално слабия мъж, защото смятат, че полиция и прокуратура искат да го превърнат в изкупителна жертва. 

"Винаги съм вярвал, че адвокатурата трябва да работи в полза на обществото и всеки има право на адекватна защита. Виждаме, че е впрегната  най-тежката артилерия на държавния апарат - днес в Пловдив бяха главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Георги Костов. Решихме, че  е нормално като противовес да поемем защитата на този човек, който е социално слаб, без близки. Вярваме , че трябва да дадем личен пример, че адвокатите не работим само за пари, а се стараем в полза на обществото", заяви Левашки. 

Юристът изрази съмнение във вината на Данчев, наричайки го "набедения Херострат". "Без да съм запознат с материалите, не вярвам, че този човек е извършител и не може сам и без мотиви да го направи. Но тепърва предстои да се запознаем с делото, нямам дори постановлението за привличане като обвиняем. Все пак е повече от странно в навечерието на зимата някой да запали жилището си", уточни адвокатът.

Той заяви, че искрено се надява да бъдат разкрити истинските извършители, тъй като палежите на паметници на културата са се превърнали в рецидив, и припомни пожарите на бившето Второ районно, баня "Чайка" на Ортамезар и няколко къщи с проблемен статут.  

TrafficNews.bg