От няколко месеца около Аграрния университет се вихри конкурсна сага, която ни насочва към размишления за качеството на висшето образование у нас и причините водещи до незадоволителното му състояние.

Университетът е обявил конкурс за доцент по лозарство, като за участие в него са се отзовали общо четирима кандидати в това научно направление: един от АУ-Пловдив и трима от Института по лозарство и винарство - Плевен.

На предварителния етап от подбора, в университета „отрязват“ тримата кандидати от Плевен с мотива, че правилникът на АУ не позволява участие в конкурса на кандидати, които не са кадри на университета.

Оказва се, че въпреки повелите на закона, АУ предварително е „резервирал“ възможността за академична кариера само за свои преподаватели.

Тримата кандидати от Плевен не приемат отказа и отнасят спора в съда. Любопитен момент е, че малко след това от Аграрния университет се обаждат на директора на Института в Плевен и на някои от кандидатите, опитвайки да ги убедят да се откажат и да оттеглят жалбите си.

И по трите дела Пловдивският административен съд е приел, че има нарушение на процедурата и че недопускането на тримата представители на Института по лозарство и винарство в Плевен представлява нарушение на закона. В едно от съдебните решения даже е констатирано очевидното, че въвеждане като задължително изискване за участие в конкурса само на кадри на АУ-Пловдив представлява пряка дискриминация по отношение на всички останали кандидати.

Дали това е така предстои да видим след окончателното приключване на делото във всички инстанции.

Междувременно, наличието на три дела в Пловдивския административен съд не спира конкурса за доцент и кандидатът на Аграрния университет според  информация на сайта на същия университет, е избран за доцент, заедно с още 24 доктори, доценти и професори само през 2015 г.

Спорът какво казва правото е за юристите.

За неюристите остават други въпроси, за съжаление болезнени и тъжни, част от които са:

- спазват ли се законите във висшето ни образование?

- каква реална стойност имат дипломите на висшистите агрономи, които се обучават в такава педагогическа среда и от преподаватели, хабилитирали се по този „специален“ начин?

Въпроси…въпроси… на които всички знаят отговорите…

 

Парашкева Иванова, TNS.bg