Безопасното използване на интернет и защитата на децата в онлайн пространството са сред темите на фокус в отворената среща с родители, организирана от Центъра за безопасен интернет (Safenet) с подкрепата на Yettel. Събитието ще се проведе на 5 октомври (събота) от 10 часа в Младежки дом – Пазарджик. То се реализира със съдействието на Община Пазарджик и е част от есенния форум за култура, образование и екология „Екоцентрика“. Основната му цел е да запознае родителите с рисковете за децата в интернет и да им предостави практични съвети и създаване на здравословни дигитални навици у подрастващите. Достъпът е отворен за всички, без необходимост от предварителна регистрация.

В дискусията с родители ще участват Антоанета Василева, координатор към Центъра за безопасен интернет, Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на Асоциация Родители, Зорница Трифонова, експерт в сферата на емоционалната интелигентност и ненасилствената комуникация, и Боян Иванович, директор „Корпоративни комуникации“ в Yettel.

Антоанета Василева ще разкаже за всички рискове онлайн, с които децата се сблъскват, вкл. вредно съдържание, онлайн тормоз, измами и престъпления срещу подрастващи, както и към кого могат да се обръщат родителите за помощ и защита. Яна Алексиева и Зорница Трифонова ще обяснят как тези рискове влияят върху психическото здраве на подрастващите, като обърнат внимание на връзката между родителите и децата. Боян Иванович ще засегне темата за дигиталния имидж и защо е важно децата, но и възрастните, да обмислят добре каква информация за себе си публикуват онлайн.

Дискусията е част от поредицата срещи, организирани от Safenet и Yettel, за ключовата роля на родителите да подготвят и предпазят децата и тийнейджърите от заплахите във виртуалния свят, докато им помагат да развиват важни умения като критично мислене и дигитално-медийна грамотност. Те дават възможност на родителите да споделят своите притеснения и да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват, от експерти в областта.

Инициативата е част от дългогодишната програма на Yettel „Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения“, с която телекомът подкрепя повишаването на дигиталната грамотност на хора от различни възрасти и помага на младежите да бъдат по-уверени и защитени онлайн. Амбицията на компанията е да бъде в помощ не само на подрастващите, но и на възрастните – учителите и родителите, като носители на знанието и модели за подражание на малките. Ето защо темата на фокус през 2024 г. е дигиталното родителство и в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Yettel събира на едно място полезно съдържание за семействата по всички тези теми.