Илън Мъск стартира компания, чиято цел ще е свързването на човешкия мозък с компютри, съобщава The Wall Street Journal. Вътрешни източници на изданието казват, че компанията „Neuralink”  разработва невронна технология, която ще позволи на хората да  комуникират директно с машини, без намеса на физически интерфейс. 

Технологията имплантира електроди в мозъка, чрез които хората ще могат да качват или свалят своите мисли към и от компютър. Това може да позволи на хората да постигнат по-високи нива на когнитивната функция.

Засега Tesla, компанията, която се управлява от Мъск, отказва да коментира достоверността на твърденията, които The Wall Street Journal съобщи, пише dnes.bg. Мъск и преди е показвал интерес към технологията "невронна дантела". За първи път той споменава това през 2016 г. на една от конференциите, в които участва, казвайки, че тя ще позволи на хората да постигнат симбиоза с машините.

"Най-доброто решение изглежда е да се направи един допълнителен слой на изкуствен интелект," казва Мъск на Vox Code конференцията. "Трети, дигитален слой, който може да работи в условията на симбиоза".

На Световната среща на правителствата в Дубай той подчертава небходимостта от "сливане на биологичния и изкуствения интелект". Като причина за това посочва ограничеността на биологичния интелект и почти неограничените възможности на изкуствения. За пример дава скоростта, с която се праща информация и от двете страни - хората са ограничени от скоростта си на писане, а един компютър може да праща със скорост един трилион бита в секунда.

Според него невронната технология може да е начин да се предотвратят  страховете му, споделяни и от не малко експерти и учени, към бързото развиване на изкуствения интелект.

Мъск работи и в посока създаването на стандарти за безопасност за изкуствения интелект чрез своята организация OpenAI, която стартира през 2015 г. Целта й е "да подобри дигиталния интелект по начин, който ще допринесе най-много за човечеството", допълва Business Insider. The Journal добавят и че първите продукти на Neuralink могат да използват импланти за лечение на заболявания като епилепсия или тежка депресия. Други компании, също работят усилено в тази посока. Чрез тайното си хардуерно звено - Bulding 8 например, Фейсбук разработва интерфейс, който ще позволи на хората да си комуникират с външни хардуерни устройства.