Във връзка със заснемането на първото изображение на черна дупка в историята на човечеството, Trafficnews.bg се свърза с директора на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" д-р Никола Петров.

По думите му за черните дупки знаем от много години, но няма как да ги наблюдаваме. 

"Черните дупки са изключително плъни тела с такава гравитация около себе си, че дори светлината не може да ги напусне и да се отрази от тях. Тъй като те не излъчват светлина, ги наричаме черни дупки. Всъщност и в момента не сме наблюдавали директно черна дупка, а сме заснели ореол около границите на черната дупка, от които преминавайки навътре към черната дупка, ние вече не можем да се върнем назад. Тази граница е известна още като Хоризонт на събитията", обясни той.

По думите му целият обем, в който се побира черната дупка и граничната зона, от която няма връщане назад, се нарича сянката на черната дупка и ние сме наблюдавали именно нея. 

"За да стане този експеримент, той се планира от 10 години и в крайна сметка е осъществен благодарение на мрежа от телескопи - телескоп граница на хоризонта. Той включва 8 обсерватории, 13 инструмента, но това са радио телескопи, разположени на няколко контитнента. Те работят като един, за да получат наблюдението", уточни Петров.

"Комбинацията от тези телескопи правят общ телескоп с площ половината повърхност на Земята. Това не беше възможно преди 20, 30 години. Самото регистриране на черната дупка и снимката, която е получена не е най-великото достижение. По-доброто нещо е напрадъкът на технологиите, свързани с астрономическите наблюдения", каза още той.

По думите му е трудно да сравним размерите на черната дупка с каквото и да е. "Първо като маса това е нещо огромно. Самата черна дупка се намира в ядрото на близка за нас галактика М-87. Разстоянието от нас до центъра на галактиката е около 55 млн. св. г. Масата на тази черна дупка е около 6.5 млрд. пъти по-масивна от нашето Слънце с диаметър 1.4 млн. км, а то е 109 пъти по-голямо от нашата Земя. Съществено голяма е разликата", заяви директорът на НАО "Рожен".

"Човешкото съзнание не лесно възприема времето или разстоянието между космическите обекти. Не сме пригодени за такива мащаби. Разрешението на този общ телескоп е такова, че всъщност, тук вече можем да направим някакво човешко приближение какво означава това. Възможностите му са такива, че ако можем да го използваме вкъщи, бихме могли да четем вестник на около 10 000 км от нас. Ето това е същественото", поясни той.

Д-р Никола Петров допълни, че черните дупки все още остават не напълно разгадани като физика на тяхното същесвуване. "Веднъж влезем ли в сянката на черната дупка, познатата физика не важи. Там важат други закони, там времето е друго. От друга страна те са реални масивни обекти, а се оказва, че масата е основния параметър в астрономията, който е определящ за еволюцията на Вселената".

Той обясни още, че 96% от съществуващите галактики във Вселената имат в ядрата си черни дупки, които придържат звездите в този косически мегаполис, наречен галактика. "В центъра на нашата галактика също знаем, че съществува черна дупка. Тепърва ни предстои да разберем какво се случва в ядрото на нашата галактика, трябва да разгадаем какво представляват гравитационните вълни", уточни той.

"С помощта на такива мощни телескопи, с помощта на все по-нови вижданя и технологии за наблюдение на космически явление, ние се стремим да опознаем на практика самите себе си", каза в заключение Никола Петров.

За първи път! Астрономи заснеха черна дупка "чудовище"Тя се намира на 53 милиона светлинни години от нашата планета и има масата на 6.5 милиарда звезди като нашето Слънце