Той е Любомир Василев. Името му не е добре познато, но е основният двигател на проект, който коренно ще промени живота на хората с двигателни увреждания.

Идеята за създаването на уникалния по рода си български робот OMNIBOT не се ражда от щастливи обстоятелства. Преди 7 години съпругата на Любомир претърпява тежък инцидент - пада от дърво и чупи гръбнака си, а това я оставя прикована към инвалидната количка.

За да помогне на съпругата си да се чувства пълноценен човек, Любомир решава да създаде робот-помощник и събира екип от инженери и техници, с които да осъществи проекта си.

Създава компанията iRise Mechnanics, събира ентусиасти и така заедно започват да работят върху осигуряването на възможността за свобода за онези, които не могат да станат и да я сграбчат сами.

Благодарение на разработката днес съпругата на Любомир може да стане от инвалидната количка, да се качи върху платформата на колела и да я се придвижва сама, изправена на двата си крака.

Това улеснява домакинската работа, а освен това с помощта на OMNIBOT жената се е върнала и на работа като маникюрист.

Роботът подобрява и здравословното състояние и не води до допълнителни усложнения като мускулни спазми и инфекции, които се появяват заради постоянното положение, в което се намира тялото. OMNIBOT държи тялото изправено, а така се намаляват рисковете от възникване на остеопороза, хронични болки, респираторни заболявания и други.

OMNIBOT вече е изпробван от 10 души. Конкурентната цена на робота е около 15 000 евро, но създателите на машината изразиха надежда, че до 2 години ще влезе в производство и ще може да помага безплатно в кабинети за физиотерапия на нуждаещи се.

И така, една малка реализирана мечта, провокирана от безрезервната обич, се превръща в една много голяма надежда за хиляди хора. Хора, които са изтеглили късата клечка, които са били принудени да се адаптират към среда, която в по-голямата си част ги отхвърля по всякакъв начин.

Възможностите обаче имат граници само в нашето съзнание. OMNIBOT го доказа.