Астрономи са открили най-малко 7 планети с размерите на Земята, орбитиращи около една и съща звезда, съобщиха от НАСА на специална пресконференция. Три от тях вероятно са годни за живот.

Учените са установили, че на тях има питейна вода и гъста атмосфера. Една от планетите е сходна със Земята по размери и температура.

Планетите се намират в слънчевата система TRAPPIST-1, която е отдалечена от Земята на 40 светлинни години и 235 трилиона мили. Астрономите отбелязват, че това е доволно близко разположение, намиращо се в съзвездието Водолей.

Eдин от виновниците за откритията на НАСА е телескопът Кеплер. Той е насочен към някоя далечна ярка звезда и всеки път, когато между него и звездата се появи тъмен обект, това може да се окаже планета, а защо не и новият дом на човечеството.

Всеки път, когато НАСА обявяват подобна пресконференция, откритието обикновено заслужава внимание.

Към момента Кеплер е най-ефикасният уред, който открива планети извън нашата галактика.

Учените обаче разполагат с още сложни уреди, с които проверяват дали е възможно на дадена планета да има вода или форми на живот. Към момента НАСА са открили близо 3500 екзопланети, над 4500 потенциални екзопланети и над 2500 слънчеви системи. Към момента пътуване до подобни планети е немислимо, тъй като със съществуващите технологии еднопосочен полет извън нашата галактика би продължил с години.