Изпитваш ли някой от тези критични симптоми: Силно затруднено дишане или дори говорене, силна болка в гърдите, много трудно събуждане и ставане сутрин, чувство на обърканост, загуба на съзнание? С този въпрос започва виртуалният преглед за COVID-19 на доктор Скили, който от вчера всеки може да си направи на сайта на община Кричим.

Това е първата община в Пловдивска област, в която работи т.нар. "чатбот", отговарящ на всички въпроси на граждани за коронавируса. С помощна на симпатичното човече от екрана всеки желаещ може не само да се тества за заболяването, но и да получи отговор на запитванията си как да спазва лична хигиена, с какво да подсили имунитета си, защо работи физическата дистанция и какви са правилата за излизане от дома. Скили дава и разяснения какво трябва да направят хората, които са пътували в чужбина в последните 14 дни, както и грижещите се за болен от COVID-19. А също кой трябва да носи маска и могат ли домашните любимци да се разболеят.

„Платформата има добре подготвен изкуствен интелект, който на български език бързо и точно може да отговори на най-важните въпроси, свързани с превенция спрямо вируса и симптоматиката му. С негова помощ можете да си направите първоначален виртуален медицински преглед сами вкъщи. Чрез въпроси и отговори платформата дава възможност на хората да проверят дали състоянието им отговаря на симптомите на COVID-19. Отговорите се получават веднага, по всяко време на денонощието. В най-натоварените часове " чатбот- Скили " отговаря едновременно на над 40 души”, обяснява кметът на Кричим Атанас Калчев.

И допълва, че всеки отговор е съобразен с официалната налична информация за COVID-19 от Световната здравна организация и Министерство на здравеопазването в България. Най-важната функционалност е, че с използването на чатбота може да разберете дали трябва да потърсите медицинска помощ.

Програмата работи на български и на английски език, като освен чатбот, в нея има събрани статии, презентации, инфографики и видеа по темата.

„Информацията се получава в няколко варианта и дава възможност за избиране на конкретното запитване, т.е. към превенция, симптоматика, получаваме възможност за допълнителна информация за имуностимулатори, които засилват имунната защита. Може да питате въпроси, свързани и с вашите домашни любимци. Една от най-важните функционалности е възможността за първоначален виртуален медицински преглед”, допълва Атанас Калчев.