Дигиталното образование започва да навлиза с все по-бързи темпове в ежедневието на учениците и се очертава като добра алтернатива на вече добре познания ни традиционен метод за обучение. Някои от предимствата, които поставят дигиталното образование на дневен ред във всяко модерно учебно заведение, разглеждаме в следващите редове.

Виртуален свят с безкрайна информация

Никога досега в нашата история не сме разполагали с повече достъп до информация и знания, отколкото в момента. Тя е навсякъде около нас, именно благодарение на интернет и технологичното развитие на обществото.

В момента, в който четем тези редове, в Google се извършват близо 63 000 търсения в секунда, като по-голямата част от тези заявки са за нещо, което ни трябва точно в този момент.

Умението да намираш информация в правилния момент и от достоверен източник е едно от ключовите способности, които нашите деца трябва да притежават. Интернет осигурява възможността да намериш всичко за секунди, но местата, на които информацията да е структурирана и адаптирана спрямо изискванията на Министерството на образованието, не са много.  Тук на помощ идват дигиталните образователни платформи, които през последните две години станаха незаменима част от обучителния процес.

Удобствата на онлайн образованието

Традиционният метод на обучение в училищата включва хартиени учебници, бели дъски с цветни маркери и стриктно подредени чинове, от които учениците се запознават с учебния материал. При дигиталното образование обаче “картинката” изглежда доста по-различна. Благодарение на смарт устройствата, учениците могат да използват възможностите на дигиталния свят, за да изучат с любопитство своите уроци. Основното предимство от използването на дигитални услуги в образованието е, че чрез тях учениците се подготвят по метод, който се съобразява с тяхното темпо на разбиране, осмисляне и запомняне на учебния материал.
Възможността да виждат, чуват и проследяват уроците по интерактивен и достъпен начин гарантира, че тяхното желание за знания ще се засилва с всеки изминал урок.

Дигиталното образование на практика

Технологиите допълват съществуващия и познат процес както с визуално представяне на учебния материал, чрез различни видеа и презентации, така и с множество развлекателни симулации, които да изведат учебния час на едно по-високо ниво. Такава е и платформата iZZI на издателство Клет България, която от този месец е част от предлаганите през Теленор дигитални услуги към абонаментните планове за мобилни услуги на оператора. Сега с преминаването на учениците отново в дистанционно обучение се откроява ярко и  удобството от използването на дигиталното образование, и това може да се проследи и на практика. Платформата предоставя възможност на ученици и учители да надградят традиционния образователен процес с интерактивни инструменти, които да подобрят усвояването на материала.

Така например учебен час по физика и астрономия от 7. клас представлява интерактивно пътешествие из необятния свят на галактиката. Динамични видео материали пренасят всички присъстващи из слънчевата система, а инфографики показват най-важните характеристики на планетите, които присъстват в нея.

Забавни тестове и симулации допълват дигиталното изживяване, при което учениците могат да проверят своите знания чрез логически задачи, а 360 градусова панорама показва в детайли точното разпределение на всички планети от слънчевата система.

 

Ако пък се чудите коя е пълната метаморфоза, при която яйцата се превръщат в копринени пеперуди, предметът “Човекът и природа” от 6. клас и дигитално образователната платформа iZZI разкриват това чрез визуализация на непрякото развитие при насекомите.

Още повече интересни игри, задачи и интерактивни симулации очакват всеки ученик чрез дигиталната образователна платформа iZZI, която е пръв помощник за всички допълнителни и значими знания.  Това, и още много добри интересни уроци могат да бъдат достъпени чрез специалния абонаментен план от Теленор България Интернет+ 16.99,  в комбинация с неограничен достъп до iZZI, 20 000 mb и може да бъде взет в комбинация с таблет Prestigio Q Pro за общата цена от 17.99 лв./месец.  Повече информация за абонаментния план можете да откриете тук.