Не е тайна, че бракът и отношенията в него са сложен механизъм, който невинаги удържа на времето. Той може да се превърне в токсичен с годините и изобщо не е задължително това да е продиктувано от скандали, проблеми, изневери. Понякога просто прекаленото свикване с другия може да се окаже вредно за емоциите и психиката.

Кои са признаците, че бракът ви се е превърнал в токсичен?

Непрекъснато парадирате с прекрасната си връзка в социалните мрежи

Една от защитните реакции, които някои хора подсъзнателно отключват и която има за цел да покаже именно обратното – колко са щастливи и обичани, е прекаленото изтъкване на щастливата връзка в социалните мрежи. Винаги е подозрително, когато някой целенасочено пуска постове, с които цели да убеди приятелите си колко много причини имат да му завиждат. Ако и вие правите това – спрете и си отговорете честно на въпроса щастливи ли сте наистина или просто ви се иска да сте, пише Az-jenata.bg.

Целият ви живот се върти около вас двамата

Много хора погрешно смятат, че брачният им живот трябва да се върти около тях двамата. Задължително трябва да са все заедно, да правят всичко заедно, заедно да излизат с приятели, заедно, заедно. Това непрекъснато заедно изтощава връзката и я превръща в навик. Партньорите могат да изгубят индивидуалността си и да свикнат с другия повече, отколкото да го обичат. Времето, прекарано поотделно, носи позитивно опресняване на отношенията и е необходимо за всеки брак.

Прекарвате повече време с децата си отколкото сами като двойка

Децата са неизменно важна част от връзката и брака, но според специалисти не е задължително да са централната част. Двойката и отношенията в брака са важната основа, на която стъпва семейството, не децата. Затова партньорите трябва да се стараят да поддържат отношенията си в позитивната любовна гама, а не да преотстъпват първенството на децата като брачен приоритет.

Имате прекалено индивидуален живот

Вероятността бракът ви да е станал токсичен и да се опитвате да избягате от него на емоционално ниво е голяма, ако водите твърде индивидуален живот. Имате свои приятели, с които предпочитате да прекарвате по-голямата част от времето си. Не се съобразявате с половинката си, а подреждате срещите и ангажиментите си спрямо приятелите си. Това е явен знак, че имате проблем.

Партньорът ви не ви слуша, когато говорите

Бракът се превръща в токсичен, когато не само спрете да се интересувате един от друг, да сте интимни или да нямате търпение да се видите вечер след работа, но и когато спрете да слушате какво казва половинката ви. Сякаш говорите на стената. Чувствате се все едно не общувате с човека, когото обичате, а с някой напълно непознат.

Не предупреждавате съпруга си за решенията, които взимате

Без значение дали сте взели малки или големи решения самостоятелно, това е признак на нездраво протичане на връзката ви.

Налага се да се защитавате

Конфликтите ви са се превърнали в постоянно заемане на отбранителна позиция. Налага ви се непрекъснато да се оправдавате и да настоявате, че не сте виновни. Партньорът ви ви напада постоянно, а вие се чувствате като на бойно поле без бой.

Ако сте забелязали някои от тези признаци на токсичната връзка, може би е време да обмислите промяна в живота си.