Как се чувства любовта? Как разбираме, че обичаме? Усещаме болка, пеперуди в стомаха, еуфория. Всъщност романтичната любов не е като никоя друга, не е като това да си влюбен. Въпреки че няма точно описание, има някои признаци, които показват, че обичаме и че сме обичани.

Вижте кои са:

Между вас има приятелство

Приятелството разпалва любовта. То се изразява във взаимното разбиране, доверието, споделянето и прошката. Приятелството е лоялност, както в добрите, така и в лошите моменти. То подхранва романтиката. Без него е трудно да се създаде стабилна любовна връзка, пише Az-jenata.bg.

Лоялност

Без нея няма приятелство. Всеки иска да знае, че е важен за половинката си. Лоялността се изразява в усещането за грижа, фокусиране върху нуждите ни и нуждите на другия, всеотдайност. 

Засилване на привличането

Според учени, преминаването през трудни моменти с партньора има тенденцията да засилва романтичното привличане.

Усещане за спокойствие, сигурност, безопасност

Въпреки че „безопасно“ не звучи особено романтично, безопасността е един от най-важните фактори, които трябва да вземете предвид, когато се опитвате да си изясните дали обичате човека до себе си. Трайната любов, здрава връзка, са тези, които ни карат да се чувстваме спокойни, сигурни с този партньор. Когато са налице тези фактори, шансът ни влюбването да прерасне в обич, е много голям. Усещаме се не само физически, но и емоционално спокойни, усещаме, че обичаме. 

Някои специалисти по връзките препоръчват да си зададем някои въпроси, преди да заключим окончателно за своите чувства, като:

- Моят партньор разбира ли ме, уважава ли ме?
- Чувствам ли, че трябва да "обясня" или "защитя" избора си на партньор пред другите?
- Пренебрегвам ли признаци на лошо поведение, само защото искам да бъда с него/нея?
- Оправдавам ли неговото/нейното поведение, казвайки си „Никой не е перфектен, аз също“?

Преминаване през трудностите

Истинската любов, усещането, че обичаме, е доста трудна за определяне, защото всеки човек и ситуация са уникални, а и често може да бъде объркана с похотта, за която са „виновни“ нашите хормони. Има признаци, които ни подсказват, че обичаме.

След като минат няколко седмици на еуфория и се изправим пред няколко недоразумения, спорове и все още се чувстваме привлечени един към друг, това е добър знак. Или казано накратко - тревожността и стресът отшумяха, но страстта остава. Важно е и да се чувстваме емоционално сигурни, спокойни.

Истинската любов означава да не приемаш като враг половинката си в ситуации на спор. Тя е не само да приемеш партньора си такъв, какъвто е, но и да се почувстваш приет от него.