Прекратили сте предишната си връзка. Вече сте в нова връзка. Щастливи сте. Спокойни сте, че сте открили любовта и се чувствате много по-добре отпреди. Превъзмогнали сте раздялата с бившия си и дори сте в прекрасни отношения с него. Настоящият ви партньор обаче ви ревнува от бившия. От ваша гледна точка няма основание за това, но опитайте да погледнете от тази на половинката ви. Какви могат да са причините той да ви ревнува от бившия? Ето няколко възможни причини.

1. Все още говорите с бившия си.

Бъдете честни пред себе си и си отговорете дали нямате чувства към бившия. Дори да не ги определяте като любовно привличане, добрите отношения с бившия са достатъчен показател, че той не ви е безразличен. И това се усеща от настоящия ви партньор. Нормално е той да ревнува, особено ако му давате поводи да мисли, че може да ви изгуби заради доброто старо време с бившия. Ако сте имали дълга връзка с бившия си, вероятно голяма част от спомените ви са свързани с времето, прекарано с него. Имали сте навици, споделяли сте всичко. Представете си, че сте в магазина с настоящия си партньор. Виждате нещо, което сте обичали да купувате с бившия. Вадите телефона, снимате продукта и започвате да си пишете. Ако и на всичко отгоре започнете да се смеете на шегите, които си разменяте, това би накарало настоящия ви партньор да ревнува и да страда. Влезте в неговото положение и се опитайте да го разберете. Поведението ви го наранява и това е един от поводите за ревност, които му давате.

2. Имате емоционален багаж.

Търсенето на любовта е дълъг процес. Понякога мислим, че сме я открили, а тя ни се изплъзва измежду поредната неуспешна връзка, приключила с раздяла. Всичко това носи със себе си емоционален товар, който неминуемо се отразява на настоящите връзки. В зависимост от това как ви се е отразил емоционалният ви товар и това дали говорите за него, дали оказва влияние на отношенията ви в момента, той може да е повод за ревност.

3. Все още говорите за бившия.

Говоренето за бившия може да се случи по много причини. Все още имате чувства към него, не сте преодолели раздялата, мразите го или се сещате за неща, които са били от значение за вас в миналото и ги пренасяте в настоящата си връзка. Каквато и да е причината да споменавате бившия пред настоящия партньор, това би го накарало да ревнува и то много.

4. Настоящият ви партньор изпитва несигурност.

Ако по някаква причина настоящият ви партньор изпитва несигурност във вас или във връзката ви, той вероятно ще проявява и ревност заради бившия ви. Хората невинаги са самоуверени и сигурни в собствената си стойност дотолкова, че да нямат абсолютно никакви притеснения, че може да изгубят половинката си. Ако и вие давате поводи за ревност, това усещане за несигурност се засилва още повече.

5. Във връзката има нестабилност.

Понякога нестабилността се случва в различни етапи от връзката. Тя може да се настани още в самото начало преди да е свършила фазата на медения месец. Може да се появи и след нея, когато вълнението и замъглението от първоначалното влюбване е отминало. Може и да се появи, когато връзката започне да цикли на едно и също място без развитие. Важно е да говорите за тези проблеми и да ги изгладите, за да се опитате да продължите напред заедно, ако наистина имате това желание.