Знакът на Богородица в Атон се оказа „фалшива новина”. Това обясни протойерей Серафим Янев, който публикува специално видео обръщение към всички вярващи.

Припомняме, че по-рано излезе информация, че по време на снощното бдение, на монасите се е появила Божията майка, която е отправила послание към православните християни. Тя е заръчала всеки вярващ, да сложи кръст на входната врата на дома си, за да се предпази от пандемията, която е обхванала света или да помаже вратата с елей – маслиново олио, зехтин.

Знакът на Богородица в Атон се оказа фалшива новинаМисля си, че в тези дни дяволът си прави експерименти, заяви протойерей Серафим Янев

Оказва се обаче, че до този момент никъде в Света гора не е известно да е имало такова явление.

 „Ако Божията майка беше дала такова откровение на монасите и то беше важно за всички нас, то игумените на Света гора щяха да се обърнат със специален призив. За да може всички християни по целия свят да разберат за това съобщение и да направят това, което е редно. Още един път в това трудно време на изпитания за всички ни, но което, сигурен съм, не е случайно и ще бъде много ползотворно както за нас, християните, така и за всички хора и за целия свят,  нека да се отдадем на усърдна молитва. Да се молим Господ да ни избави, да ни предпази, защото само той е този, който може да ни спаси от това бедствие”, призова протойерей Серафим Янев.

Той сподели,  че Бог няма да остави нито един вярващ да не бъде разбрал какво трябва да направи, за да се спаси. „Мисля си, че в тези дни дяволът си прави експерименти, за да види кой с какво може да управлява. Едни може да управлява със страха от смъртта, с вируса, с друга бедствие. Оказа се, че и ние, християните, които вярваме в Бога, с лековерие, може да се доверим, че някоя е написал или казал, че Божията майка казала. И можем да приемем и да вършим действие, в което няма нищо лошо – да изпишем кръста на вратите си, макар че това го правим постоянно, но показва как можем да се манипулираме”, допълни протойерей Серафим Янев.

Ето и пълното му обръщение към вярващите: