Тихоокеанската страна Вануату е едно от малкото места, в които няма регистриран случай на коронавирус. Въпреки това страната се готви за пристигането на заразата. Докато тя се подготвя за заразата, тя може да бъде сполетяна от друго бедствие – ураган от 5-та степен.

Страната изолира в хотел 62-ма души, които са се завърнали от чужбина.. Те са предимно жители  на столицата на страната Порт Вила. Те бяха последните хора, влезли в страната, малко преди държавата  да затвори всичките си граници като предпазна мярка срещу заплахата от COVID-19.

Вануату e нация с малко под 300 000 души, разположени на 80 острова, на 1800 км източно от Австралия. Тя остава една от малкото страни в света, без потвърдени случаи на коронавирус. Има няколко страни в Африка, които все още нямат случаи, но по-голямата част от тези държави са  в Тихия океан.

Нации като Палау, Соломонови острови, Тонга и Самоа бяха защитени, благодарение на отдалечеността си,  но опасността там не е по-малка  -  ниските доходи и слабата здравна инфраструктура биха ги направили  много уязвими, ако вирусът ги достигне, пише  британското издание Guardian.

Но дори и във Вануату,  този отдалечен архипелаг, който изглежда твърде далеч от гледките в Ухан и страшните сцени в Италия и Ню Йорк, сянката на коронавируса виси в цялата нация

Двете деца на Аритаймай Салмон бяха сред карантините в хотела, след като се върнаха от Сидни, където учат.

„За децата ми, които се прибраха, беше облекчение, дори ако това означаваше да бъдат под карантина тук две седмици. Те се справиха много добре и бяха щастливи, че са се прибрали”, каза тя.

Аритаймай Салмон заема ръководна роля в голяма верига супермаркети в страната. Тя прекара последните няколко седмици, уверявайки гражданите на Вануату, че има достатъчно храна за изхранване на населението, дори когато границите са затворени.

За тези от сектора на хотелиерството и туризма, който представлява над 40% от БВП на Вануату, мнозина се чудят как ще се препитават без редовни туристи.

Круизните кораби са спрели напълно, както и националният превозвач Air Vanuatu, който спря безсрочно всички полети във  и извън страната. Много ресторанти и хотели доброволно са се затворили, докато други се опитват да работят в рамките на правителствените ограничения, затваряйки в  19.30 ч. В страната има дори вечерен час, като всички трябва да са в домовете си между 21:00 и 4:00 сутринта.

По протежение на главната улица на Порт Вила са изградени станции за миене на ръце извън магазини, банки и ресторанти, повечето от които се състоят от големи пластмасови контейнери и преносим кран.

Съгласно правилата за извънредни ситуации, от всички предприятия се изисква да създадат съоръжения за миене на ръцете за своя сметка, за да насърчават хигиенните практики.

Русел Тамата, главен говорител на правителството по въпроса с  COVDI-19, защитава рестриктивните мерки, предприети от правителството.

„Ние знаем как се разпространява вирусът и когато гледаме нашата култура и как живеем, това може да предизвика истинска катастрофа, ако дойде тук.  В този момент трябва да сме стриктни с нашите граници - страхът ни е, че ако влезе във Вануату, той ще се разпространи много бързо и просто нямаме ресурси и съоръжения, за да го управляваме. Най-малката грешка ще ни се отрази фатално”, казва Тамата.

Китайското правителство се ангажира да достави оборудване и материали до края на април за Вануату, за да построи отделение за интензивно лечение в Порт Вила, включително да внесе  и респиратори.

В момента основната болница в страната във град  Вила е преобразувала отделението си за туберкулоза в отделение за изолация, но все още има само 20 легла в цялата болница.

„Ако пациентът изпадне в състояние на усложнение, имаме само два респиратора в цялата страна. Имаме около 60 лекари, но повечето от тях са наскоро завършили, а наскоро дойде третият екип от медицински сестри от Соломоновите острови, които да обслужват шестте ни провинции поради липса на човешки ресурси”, каза Тамата. Поради недостиг на местни медицински сестри, Вануату ги наема от Соломоновите острови от средата на 2019 г.

Тамата казва, че едно от най-големите предизвикателства е управлението на дезинформацията. Когато Вануату обяви двуседмично извънредно положение на 26 март, една от заповедите включваше всички медии да не публикуват никаква статия за Covid-19, освен ако не получат разрешение от Националната служба за управление на бедствията.