Четирима души са загубили живота си при разрушителното земетресение с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер, което разлюля тази вечер Източна Турция. Това съобщи пред турските медии министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. По първоначални данни 84 души са ранени.

Надяваме се да няма други жертви. По досегашни данни са загинали четирима души, двама в Елязъг и двама в съседния вилает Малатия, каза Сойлу. Трусът, чийто епицентър е бил близо до град Сивридже, в едноименния окръг, в провинция Елязъг, е регистриран в 20.55 часа местно време. 13 минути по-късно са последвали още два силни труса с магнитуд от 5,4 и 5,1 по Рихтер, припомня dnes.bg.

Най-тежко засегнат е именно град Сивридже. По думите на Сойлу там са разрушени поне пет сгради. Спасителни екипи са на място и търсят затрупани хора. В град Елязъг са разрушени около 10 сгради, една от които 5-етажна кооперация. Министър Сойлу призова гражданите да използват телефоните си за кратки разговори, но да комуникират най-вече чрез съобщения или онлайн разговори.

Няма данни за пострадали или загинали български граждани при земетресението в югоизточна Турция, съобщава пресслужбата на българското министерство на външните работи. По информация на посолството ни в Анкара до момента са пострадали двама души, няма информация за загинали при земетресението. В резултат на него за разрушени няколко сгради. Посолството ни в Анкара е в постоянен контакт с местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони : + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69

Силно земетресение разтресе ТурцияЕпицентърът е в източната част на страната