Продължават да растат случаите на новозаразени с коронавирус в Каталуния. Поради тази причина властите призоваха жителите на Барселона да излизат от домовете си само при необходимост.

Общият брой на заразените в Испания вече е 305 935 души, а само за вчерашния ден са регистрирани 1361 новозаразени. Трима са починали.

Досега в региона на Каталуния, чиято столица е Барселона, смъртта на близо 13 000 души досега се причислява към COVID-19. Това обяснява защо не само туристите остават далеч тази година, но и защо градският квартал на готиката, където обикновено тълпите се движат по тесните улици, са до голяма степен затворени. Само една трета от плажа на олимпийското пристанище е заето.

Затварят кина, театри и нощни клубове и забрани събирането на повече от 10 души в крайбрежния град, съобщи говорителят на каталунското правителство Мерител Будо на пресконференция.

Въвежда се забрана за посещения в старчески домове, а за баровете и ресторантите се налага ограничение да работят със запълване на не повече от 50 процента от капацитета си. Музеите обаче ще останат отворени в каталунската столица, един от най-посещаваните в Европа градове.