Докато други държави се борят да осигурят достатъчно ваксини, Сейшелските острови са в завидно положение, след като вече са имунизирали напълно 61,4% от населението. Но това изглежда не е достатъчно, за да спре разпространението на Covid-19.

С няколко активни случая и масова кампания за ваксинация, туристически зависимата държава отвори отново своите граници за почти всички международни пътници, което означава, че всеки с отрицателен PCR тест може да влезе в страната без карантина. Това беше решаваща стъпка за държава, в която туризмът генерира пряко или косвено около 72% от БВП.

През последния месец обаче в архипелага в Индийския океан броят на случаите нараства, което кара властите да наложат нови ограничения. Данните, публикувани в четвъртък, показват, че има над 2700 активни случая.

Към момента на строгите мерки, страната бе съобщила за по-малко от 3800 случая и 16 смъртни случая. След разпускането им и стартът на сезона обаче цифрите са скочили до 9 184 случая и 32 смъртни случая, според данни на Министерството на здравеопазването.

Преди малко повече от месец Сейшелските острови бяха толкова уверени в работата си срешу Covid-19, че отпаднаха ограниченията за повечето туристи. Фактът, че Сейшелските острови, с толкова висок обхват на ваксинация, все още е изправен пред огнище, поставя под въпрос дали държавите имат полза от това да ваксинират масово?

Експерти и местни служители обаче казват, че огнището на Сейшелските острови не е знак, че ваксините не работят. Така или иначе, тропическата нация напомня, че дори страни с високи нива на ваксинация не могат да се отърват напълно.

Любопитно е обаче, че през последните няколко месеца след ваксинацията, че всеки заразен не се разболява сериозно, никой не умира, никой не получава много усложнения. Сейшелските острови разчитат на произведените в Китай Sinopharm и Covishield, ваксината AstraZeneca, произведена в Индия. От всички напълно ваксинирани, 57% са получавали Sinopharm, който се дава на тези на възраст между 18 и 60 години, докато 43% са приемали Covishield, който е даван на тези над 60 години.

Около 37% от положителните случаи от седмицата до 8 май са били напълно ваксинирани, заяви правителството, въпреки че не е публикувало данни кои ваксини са получили. Правителството не публикува данни за възрастовата разбивка на пациентите с Covid-19.

Около 20% от постъпилите в болница за лечение са били ваксинирани, но случаите им не са сериозни, съобщи министерството на здравеопазването в понеделник. Почти нито един от критичните и тежки случаи, изискващи интензивно лечение, не е бил ваксиниран и никой, който е бил ваксиниран, не е починал от Covid-19.