Следственият комитет на Руската федерация започна наказателно дело за тероризъм срещу подсъдимите по случая за опит за убийство през януари 2019 г. на ръководителя на Центъра за противодействие на екстремизма (CPE) на Министерството на вътрешните работи на Ингушетия Ибрахим Елджаркиев. Това съобщава ТАСС с позоваване на източник в органите на реда. Те могат да бъдат изправени пред наказание до доживотен затвор.

Отбелязва се, че никой от подсъдимите по делото не се признава за виновен. Според някои сведения разследването решава дали да се образува наказателно дело за "незаконно носене на оръжие". По-рано имаше информация, че редица обвиняеми започнаха да съдействат на разследването.

Припомняме че, че Ибрахим Елджаркиев и брат му бяха застреляни на 2 ноември 2019 г. в Москва. Това не беше първият опит. В началото на същата година колата на Елджаркиев бе обстреляна, докато се връща от Чечня в Ингушетия.

Тогава Басманският съд в Москва прибра в ареста заподозрените в извършването на това престъпление - бизнесмена Хасан Полонкоев и двама негови роднини. След това бяха задържани още четирима души. А през ноември миналата година Басманският съд арестува задочно жител на Ингушетия Куреиш Картоев, който е обвинен в убийство на Елджаркиев. По-късно стана известно за ареста на Гилани Костоев и Ахмед Арапиев.