Изслушванията по делото за екстрадицията на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в САЩ започват от днес, 24 февруари, в Лондон, предаде БГНЕС.

Изслушванията по делото за екстрадицията ще са в Кралския съд на в Източен Лондон.

Изборът на местоположение не е случаен - кралският двор на Улич се намира близо до затвора в Белмарш, където е затворен Асанж, и откъдето той ще бъде превозван всеки ден по време на процеса. Планира се изслушванията да продължат четири седмици, но прокуратурата поиска те да бъдат разделени на две части: първата седмица ще започне в понеделник и ще бъдат изслушани първоначалните аргументи на страните. През останалите три седмици - през май и началото на юни, ще бъдат разгледани доказателствата по делото и ще бъдат призовани свидетели по делото.

Очакваното съдебно решение най-вероятно няма да означава край на процеса: една от страните, най-вероятно, ще обжалва. Както наскоро отбеляза адвокатът на Асандж Дженифър Робинсън, делото може да отнеме години и да стигне до Върховния съд.

През цялото това време Асандж вероятно ще остане в затвора. Адвокат Робинсън в интервю за медиите припомни, че тъй като вече е нарушил гаранцията си, шансът на Асандж да излезе от затвора преди края на процеса е много малък.