Бившият престолонаследник на Йордания е обвинен в опит да мобилизира племенни лидери срещу правителството, казва вицепремиерът на страната. Принц Хамза бин Хюсеин е работил с "чуждестранни организации", за да дестабилизира държавата, каза Айман Сафади. 

По-рано принцът пусна два видеоклипа пред BBC, твърдейки, че е държан под домашен арест. Той отрече конспиративните твърдения, като обвини лидерите на Йордания в корупция и некомпетентност.  

Шестнадесет души, включително бивш съветник на крал Абдула и друг член на кралското семейство, бяха арестувани вчера заради предполагаема заплаха за сигурността.  Във видеоклиповете , които принц Хамза пуска в социалните мрежи, полубратът на краля, споменава, че не може да излиза или да общува с хора.  

Смята се, че този ход е след посещение на принца при племенни лидери, където се твърди, че е получил подкрепа. Майката на бившия принц кралица Нур, заяви, че се моли за невинните жертви на „порочна клевета“. 

В отговор на последствията от неделя вицепремиерът на Йордания  Сафади упоменава, че принц Хамза е използвал видеоклиповете, за да изкриви фактите и да подбуди съпричастност. Той каза на пресконференция, че принцът е поддържал връзка с чужди партии за дестабилизиране на страната и е бил наблюдаван за действията си от известно време. 

В какво е обвинен принцът? 

Принцът е обвинен, че се опитва да мобилизира "кланови лидери" срещу правителството, но заговорът е бил прекъснат, сочи информация на агенция Петра, цитирана от заместник министър-председателя. 

Г-н Сафади продължи с твърдението, че човек, който има връзки с чуждестранни служби за сигурност, е предложил на съпругата на принц Хамза полет от Йордания. Служители са се опитали да обезсърчат принца, вместо да предприемат правни действия срещу него. Казано е още, че принц Хамза се е отнесъл с това искане негативно. Той отбеляза, че диалогът продължава. 

Регионалните сили, включително Египет, Турция и Саудитска Арабия, изразиха подкрепа за крал Абдула след операцията. САЩ, които са съюзници с Йордания в кампанията си срещу групировката „Ислямска държава“, определиха монарха като ключов партньор, който има пълната им подкрепа.